19.3 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaIslamske temeKriževići: U naselju Šib započeli radovi na izgradnji prilaznog ulaza u mekteb...

Križevići: U naselju Šib započeli radovi na izgradnji prilaznog ulaza u mekteb (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Džematlije iz mjesta Šib u Križevićima kod Zvornika, prije par mjeseci pokrenuli su akciju prikupljanja sredstava za izgradnju prilaznih stepenica mektebu u ovom mjestu. Građevinski odbor mještana ovog naselja odlučio se za ovu akciju kako bi uredili prilaz svom vjerskom objektu, koji uveliko krasi ovo mjesto. Veliki broj mještana ovog naselja stariji su ljudi i penzioneri koji imaju veliki problem pristupa pred sami mekteb, jer sa asfaltnog puta ne postoje stepenice, te je prilaz, posebno u kišnom vremenu veoma težak.

Danas je započelo se sa realizacijom ovog projekta.

Svi koji žele da se informišu kako pomoći ovu akciju mogu to učiniti pozivom na broj +387 65 476 149 – Pašan Miralemović predstavnik Šiba u džematskom odboru Donji Križevići.

Mekteb u ovom mjestu napravljen je krajem osamdesetih nakon što je pogodna parcela za ovakav objekat data u vakuf, svi mještani su dali svoj doprinos i u rekordnom roku izgradili ovaj vjerski objekt koji je centar svih vjerskih i društvenih dešavanja ovog malog naselja. Mekteb je u potpunosti uništen 1992.godine kao i svi drugi vjerski objekti na području Križevića, nakon što je ova mjesna zajednica pala pod kontrolu VRS-e.

Nakon povratka, mještani su malo pomalo, uz podršku dobrih ljudi, svojim sredstvima i radom obnovili vjerski objekat i ubrzo počeli klanjati prve teravih – namaze. Povremenim akcijama stiglo je se i do toga da treba urediti adekvatan prilaz za vjernike, koji su, ponavljamo, uglavnom starije životne dobi, kako bi se smanjila prepreka da u toku Ramazana ili prilikom nekih drugih vjerskih obreda dođu do mekteba.

/podrinjemedia.ba

/E.B.

Najnovije vijesti