Naslovnica Aktuelnosti Zatvaranje kolektivnih centara: Građevinski radovi na projektu CEB II se nesmetano odvijaju

Zatvaranje kolektivnih centara: Građevinski radovi na projektu CEB II se nesmetano odvijaju

1244

Projekat “Zatvaranja kolektivnih centara putem javnih stambenih rješenja”- CEB II u Federaciji Bosne i Hercegovine implementira Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

Radi se o projektu kojeg je podržala Razvojna banka Vijeća Evrope sa donatorima i domaćom kontribucijom koju je osigurala Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Pored pandemije uzrokovanom koronavirusom (COVD-19) radovi na izgradnji objekata sa višestambenim jedinicama su u toku u nekoliko gradova i općina u Federaciji BiH. Izvođači radova poštuju upute nadležnih u suzbijanju i širenju virusa, prateći ugovorene rokove, te marljivo rade na izgradnji više stotina stambenih jedinica za porodice koje žive u kolektivnim centrima, kao i porodice u stanju potrebe. U Tuzlanskom kantonu ih je najviše.

– Potpisali smo sporazume sa devet općina i gradova u Tuzlanskom kantonu o izgradnji 700 stambenih jedinica za 19 podprojekata vrijednosti preko 25 miliona eura. Trenutno je aktuelna je izgradnja 256 stanova, u završnoj fazi je izgradnja stanova u tuzlanskim naseljima Miladije i Solina, u Špionici kod Srebrenika, u Sapni, a u srebreničkom naselju Tinja smo nedavno započeli izgradnju. Svi podprojekti za ovaj kanton su pokrenuti i u određenoj fazi realizacije – istakao je Edin Ramić, ministar raseljenih osoba i izbjelgica.

Nakon okončanja svih radova i stvaranja uslova za useljenje korisnika pristupit će se dodjeli stanova porodicama koje su odabrane putem javnih poziva koje su provodile lokalne zajednice.

– Uselili smo korisnike u općini Kladanj na tri podprojekta, kvalitet života korisnika je uveliko popravljen. Isto ćemo vrlo brzo učiniti i u Gradu Tuzla i drugim općinama u TK gdje su projekti u završoj fazi. Lokalne zajednice koje su još uvijek u početnim aktivnostima na projektu trebaju iskazati veći interes u završavanju preuzetih obaveza jer početak gradnje zavisi od izdavanja svih potrebnih dozvola, pripreme zemljišta itd. Općine koje pokazuju veći interes i koordinaciju sa službenicima Ministarstva imaju veći stepen efikasnosti po pitanju realizacije svojih sporazumom preuzetih obaveza (izdavanje urbanističko-tehničkih uslova, obezbjeđivanja komunalne infrastrukture, upotrebnih dozvola i druge legislative) – zaključuje Ramić.

Sve procedure i radovi na projektu CEB II se provode po preporukama Razvojne banke Vijeća Evrope, postiže se visok kvalitet radova uz energetsku efikasnost kroz materijale koji se ugrađuju i održivo korištenje biomase. Izgradnja objekata je prilagođena izabranim korisnicima, saopćio je Kabinet ministra Ramića.

/podrinjemedia.ba

/E.B.