10.4 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSapna: Godišnjica zločina u Kobilićima. Žrtve pobili pa poredali u obliku polumjeseca...

Sapna: Godišnjica zločina u Kobilićima. Žrtve pobili pa poredali u obliku polumjeseca i zvijezde

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nakon Snagova a u okviru Medžlisa Zvornika, danas je u naselju Kobilići kod Sapne na skroman ali dostojanstven način, obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima ovog mjesta.

Foto: RTV Glas Drine

Naime, tog petog maja 1992.godine preživjeli su svjedočili kako su tog dana srpski vojnici prevarili stanovnike Kobilića. Kako je rečeno, najprije su ih pozvali na pregovore na lokalitet Prijeka njiva, nakon čega su prekršili dogovor, vojnike zarobili, razoružali a potom i likvidirali i to njih 16 zarobljenih pripadnika Armije RBiH. Likvidacija je izvršena sa po jednim metkom u potiljak svakog zarobljenika.

Pored ubijenih zarobljenika na navedenom lokalitetu, zločinci su u svom pohodu ubili još dva civila koje su zatekli u selu prilikom pustošenja i paljenja Kobilića.

Nakon ubistva na lokalitetu Prijeka njiva tijela ubijenih su poredali u obliku polumjeseca i zvijezde te su u njih ispucane ogromne količine metaka.

Za ovaj zločin još niko nije odgovarao.

foto: RTV Glas Drine

Ranijih godina sa sjećanjem godišnjice zločina u Kobilićima započinjali su “Dani otpora Sapne”, ali ove godine zbog novonastale situacije ista neće biti održana, međutim iz kabineta načelnika najavljuju da će na ovakve načine, kao danas, poštujući sve donešene mjere, nastaviti obilaziti šehidska obilježja.

/Foto: Radio Glas Drine

/E.B.

Najnovije vijesti