17 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaSportFudbal: Od sutra, subota, starta njemačka Bundesliga

Fudbal: Od sutra, subota, starta njemačka Bundesliga

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Fanovi evropskog fudbala sutra, subota 16. maja, nakon dvomjesečne pauze doći će na svoje. Naime, prva od jačih liga svijeta, njemačka Bundesliga nastavlja sezonu 2019/20.

Bundesliga starta ovog vikenda kao prva od jačih liga, a kako bi to proveli obavezali su se na stroge zdravstvene mjere. Sve ekipe su obaveznoj karanteni sedam dana prije početka prvenstva kako bi se smanjio rizik od zaraze. Također, sve utakmice će se igrati pred praznim tribinama, sa maksimalno 300 službenika na i oko stadiona.

Nadalje, trenerima će biti dopušteno skidanje maske kod davanje uputa za vrijeme igre, ali će morati biti udaljeni najmanje metar i pol jedni od drugih.

Ekipe neće izlaziti na teren istovremeno ni u dječjoj pratnji, neće biti ni uobičajenog rukovanja prije utakmice, a izostat će i ekipno i zajedničko fotografisanje. Svi koji će sjediti na klupi morat će nositi maske sa praznim mjestom razmaka. Igračima je zabranjeno slavlje u grupama, kao i dodirivanje ruku ili rukovanje.

Neki klubovi su se odlučili zbog atmosfere koristiti muzičku podlogu, kao i kartonske navijače kako tribine ne bi izgledale tužno.

DFL je objavio kako je prihvatio pravilo koje je predložio Međunarodno udruženje nogometaša (IFAB) prošle sedmice kako bi smanjio rizik od ozljeda nogometašima nakon duge pauze zbog pandemije koronavirusa, odnosno zbog zgusnutog rasporeda završetka prvenstva.

„S obzirom na to koliko se utakmica mora odigrati u kratkom vremenskom periodu svaka će ekipa moći napraviti pet izmjena po utakmici,“ piše u priopćenju.

„Pravilo će vrijediti počevši od sljedećeg kola, a unatoč tome što će treneri moći zamijeniti petoricu, i dalje će to moći učiniti u tri puta. Tokom utakmice i na poluvremenu. Komisija njemačke nogometne lige preporuča klubovima da mijenjaju maksimalo dvojicu igrača istovremeno.“

Kad se budu igrale kup utakmice, bit će dozvoljeno mijenjati igrače i četvrti put, ali isključivo u pauzama između regularnog dijela, odnosno između dva produžetka.

Sve ovo uveli su kako bi što bezbolnije priveli svoja nogometna takmičenja kraju do 30. juna, ali dodaju kako su spremni igrati i duže kako bi saznali pobjednike prvenstva i kupa, odnosno klubove koji će ići u ligu više ili ispasti.

Tako će u subotu, nedjelju i u ponedjeljak snage odmjeravati:

/sportske agencije

/podrinjemedia.ba

/E.B.

Najnovije vijesti