11.5 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSnagovo: Složno za bolje i ljepše svoje rodno mjesto - akcija uređenja...

Snagovo: Složno za bolje i ljepše svoje rodno mjesto – akcija uređenja puta i čišćenje od smeća (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Savjet mjesne zajednice i džematski odbor Snagova, svake godine u drugoj polovini mjeseca juna, a u povodu nadolazećeg “Marša mira” iz Nezuka prema Potočarima, organizovano i složno izvrše uređenje putne dionice od Rašidova Hana (centra) do Crnog Vrha.

Tako su jučer, subota, 13. juna, od ranih jutarnjih sati krenuli u realizaciju navedene akcije. Ista se sastojala od rasjeke granja i niskog rastinja pored puta, košenje bankina i čišćenja od smeća, budući da mnogi nesavjesni građani, posebno iz drugih okolnih mjesta, često na ovoj putnoj dionici, posebno u blizini Crnog Vrha, bacaju razne vrste otpada i smeća, koje pored što ugrožava prirodu, ugrožava i živote mještana Snagova.

O svemu vezano za akciju, za portal podrinjemedia.ba rekao je jedan od organizatora, ujedno i predsjednik džematskog odbora, g-din Nurif Čivić, na ovim krajevima poznat kao Kinez:

Džematski odbor i Savjet MZ Snagovo su organizovali akciju čišćenja od smeća, rasjecanje granja koje se nadvilo nad put i košenje bankina od Rašidovog Hana do Crnog vrha, jer nesavjesni građani i prolaznici bacaju smeće i zagađuju okolinu. Bankine su nam zarasle, tako da je put sveden samo na asfaltirani dio, a  uskoro prolazi i kolona “Marša mira”, a ovoliko zagađenje i smeće, granje po putu je ničija nego naša sramota. Zahvaljujući Allahu i našoj vrijednoj omladini koju moram pohvaliti, uspješno smo završili ono sto smo zacrtali i planirali, te smo u suštini zadovoljni, iako  nas je moglo biti jos više.

Nurif Čivić – Kinez

Sredstva za ručak i piće kao i gorivo za trimere i motorke sami su prikupili, dok je Nerzudin Hajdarević svojom mehanizacijom i vlastitim troškom za gorivo, pokosio sve bankine na ovoj putnoj relaciji.

Nerzudin Hajdarević

Međutim, bez obzira koliko se ovi momci trudili za bolje i ljepše svoje rodno mjesto, nesavjesni građani i oni koji ništa drugo nego “ubijaju” prirodu i stanovnike ovog mjesta, nastavljaju da bacaju smeće. Naime, ni 24h nakon ove akcije, već na putu neko je bacio leš od uginule ovce, koja je potencijalni izvor, posebno u ovim toplim danima, mnogih bakterija i virusa.

24H nakon što je sve uređeno i očišćeno, prolaznici su slikali leš uginule ovce koju je nesavjesna osoba samo izbacila pored puta

Sa Snagova odmah su uputili apel kako pojedincima tako i nadležnim institucijama da se ovome mora više stati u kraj, jer ovo je godinu za godinom sve više nepodnošljivo.

Foto galerija

Koristimo priliku da uputimo iskrene čestitke žiteljima i organizatorima akcije na Snagovu, jer su još jednom pokazali koliko vole svoju rodnu grudu, svoje Podrinje i domovinu Bosnu i Hercegovinu.

/podrinjemedi.ba/Elmedin Bošnjak

Najnovije vijesti