10.8 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaUncategorizedProjekt upravljanja otpadom vrijedan 380.000 KM

Projekt upravljanja otpadom vrijedan 380.000 KM

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas je u Višegradu predstavljen projekt upravljanja čvrstim otpadom, koji uključuje nabavku „auto-smeća“, specijalnih traktora za odvoženje lakog odabranog materijala, kontejnera i vreća za vađenje odabranog otpada, ukupne vrijednosti 380.000 KM. Voditeljica projekta Nikolina Kanostrevac rekla je novinarima da će to Višegradu značiti kao turističkoj destinaciji i očuvanju okoline.
“Drago nam je što učestvujemo u ovom projektu i na taj način ćemo u određenoj mjeri riješiti problem otpada.” Projekt traje 18 mjeseci, a na njemu radimo oko godinu dana. “Auto-otpad sa smećem” trebao bi stići u septembru i pokrit će ruralna područja, a mnogo više otpada biće prevezeno i odabrano “, naglasio je Kanostrevac. Stručni savjetnik za ovaj projekt Velimir Mitrović izjavio je da je cilj projekta unapređenje kapaciteta za upravljanje otpadom na područjima koja okružuju rijeku Drinu.

“Svrha projekta je da svi mi jednog dana budemo ponosni na obale Drine, jezera, kulturno-istorijskog nasljeđa i planina koje nas okružuju, a ne da se ih stidimo”, naglasio je Mitrović. Projekt bi također trebao pomoći obrazovanju građana o odabiru otpada.
Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da je ovo važan projekat za opštinu i njeno komunalno preduzeće, koji će dobiti funkcionalnu opremu za dalji rad. “Mi dajemo značaj ekologiji. Krajnji cilj je čistije i zdravije okruženje”, istakla je Đurević. Projekt „Poboljšanje upravljanja čvrstim otpadom u urbanim i ruralnim područjima Bajine Bašte, Višegrada i Han Pijesaka“ sufinancira EU kroz Program prekogranične suradnje Srbije i BiH, a njegova vrijednost iznosi oko 800 000 KM.

/ SRNA /E.D

Najnovije vijesti