5.9 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeMilićiCerska: Organizacija Pomozi.ba stanovništvu kupila kombajn (FOTO)

Cerska: Organizacija Pomozi.ba stanovništvu kupila kombajn (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U doba pandemije koronavirusa i zatvorenih granica od velike važnosti pokazala se domaća proizvodnja. Od poljoprivrede u Bosni i Hercegovini moglo bi živjeti mnogo više ljudi, ali mnogi od njih teško preživljavaju bez podrške i poticaja, te imaju otežan pristup sjemenima, zaštitnim materijalima, potrebnim mašinama…

Takva situacija je i u Cerskoj, za koju mnogi često kažu da je zaboravljena dolina u srcu istočne Bosne, gdje gotovo svi stanovnici žive od poljoprivrede i stočarstva.
Kako bi poljoprivrednicima, koji sami ne mogu priuštiti mašine za žetvu, omogućili ne da žive od kratkoročne pomoći, već od svog rada, stanovnicima Cerske humanitarna organizacija Pomozi.ba kupila je i dala na korištenje kombajn vrijednosti oko 10.000 KM.

Kombajn će moći koristiti najmanje 20 porodica iz Cerske koje su posijale pšenicu, heljdu, ječam, zob, soju, a do sada su imale problema sa žetvom jer nisu posjedovale ovu mašinu.

Iz organizacije Pomozi.ba ističu:

-Nedavno smo dobili poziv iz Cerske gdje nam je rečeno da je određeni broj porodica posijao pšenicu, heljdu, ječam itd., ali da imaju problem sa žetvom jer nemaju kombajn.
Rezultat – kupili smo kombajn!!

Kombajn će biti na raspolaganju ljudima u Cerskoj, a na ovaj način želimo da podstaknemo na rad sve one koji žele da rade. Mi smo humanitrna organizacija koja pomaže ljudima na sve načine, a posebno nam je drago kada možemo “naučiti ljude da pecaju, umjesto da im dajemo ribu”.

Objava o kombajnu naišla je na lijep odziv, a kombajn inače ima svojevrsnu priču iza sebe. Naime, kombajn je oduvijek bio u vlasništvu porodice Mehmedagić iz Prijedora, a tokom rata devedesetih biva oduzet od spomenute porodice. Po završetku rata porodica pronalazi kombajn, otkupljuje ga i u potpunosti restaurira, sa namjerom da kombajn više nikada ne ode od njih. Međutim, kada su čuli koja je naša ideja, pristali su da nam prodaju kombajn i to po cijeni znatno povoljnijoj od tržišne. Inače, porodica Mehmedagić konstantno podržava rad organizacije Pomozi.ba.

/pomozi.ba/E.B.

Najnovije vijesti