23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: U naselju Kaludrani obilježili godišnjicu povratka i podizanja Spomen obilježja šehidima

Zvornik: U naselju Kaludrani obilježili godišnjicu povratka i podizanja Spomen obilježja šehidima

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nedaleko od grada Zvornika, u okviru mjesne zajednica i džemata Klisa, nalazi se naselje Kaludrani.

Prije rata ovo naselje brojalo je preko 350 osoba sa pravom glasa, dok danas broje veoma mali broj stalnih stanovnika. Mnogi su usljed agresije razasuti po bijelome svijetu, ali ono što je najbitnije svoje rodno mjesto ne zaboravljaju.

Povratak je uslijedio nakon što je grupa Kaludranaca, na čelu sa Fadilom Banjanovićem – Bracikom, prvi put nakon agresije, na dan 27. juli 2000. godine, ušli su u svoje popaljeno i porušeno rodno mjesto.

Od tada do danas prošlo je već 20. godina, selo se uveliko obnovilo, urađena je nephodna infrastruktura, te su stvoreni svi uslovi za normalan život.

U znak sjećanja na svoje šehide, njih 36., u centru sela, 2015.godine, podigli su i spomen obilježje, a približno tome datumu, trudeći se da bude vikend, organizuju okupljanje i sjećanje na svoje najmilije. To je jedinstvena prilika da se većina vidi, ako ništa makar godišnje. Također to je prilika da se mlađi naraštaji upoznaju i da saznaju kroz kakvo zlo su prošli od svojih komšija u ne tako dalekoj prošlosti.

U odnosu na protekle godine, kada su se okupljali iz svih krajeva svijeta, ove godine zbog novonastale sitaucije, ali ipak da se neda zaboravu, vrijedni Kaludranci ipak su na skroman ali dostojanstven način obilježili ovaj za njih veoma važan datum. Obilježavanje je bilo jučer, 25. jula 2020. godine.

Program obilježavanja godišnjice sastojao se od učenja Jasina i šerifa, Kelime-i tevhida šehidama, kao i svim preminulima iz ovoga mjesta.

FOTO:

/podrinjemedia.ba/Elmedin Bošnjak

Najnovije vijesti