1.5 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaEkonomijaZvornik: Rusi kupili plac za izgradnju fabrike gasa

Zvornik: Rusi kupili plac za izgradnju fabrike gasa

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prema pisanju portala capital.ba, Ruska kompanija “Gazprom” kupila je zemljište u Zvorniku na kojem planira da gradi postrojenje za gas vrijednosti oko 70 miliona evra, ali zajedničko preduzeće koje trebaju formirati sa Republikom Srpskom još nije registrovano, potvrđeno je portalu CAPITAL.

Naime, još u decembru 2017. godine tadašnji vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” Slobodan Puhalac i predsjednik Upravnog odbora ruskog preduzeća “Gasprom SPG Tehnolodži” Aleksej Кonstantinovič Кahidze potpisali su sporazum i pismo namjere o formiranju zajedničkog preduzeća. Tada je i najavljena gradnja fabrike u Zvorniku.

Godinu kasnije nađena je lokacija, ali kada su projektanti i inženjeri „Gasproma“ došli na lice mjesta utvrđeno je da na planiranoj parceli za gradnju postrojenja postoji dalekovod kojeg nije bilo u katastarskim i zemljišnim knjigama, objavio je CAPITAL.

Potraga za novom lokacijom je okončana, a kupovina zemlje od strane „Gasproma“ skoro završena.

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović potvrdio je da je „Gasprom“ kupio zemljište za gradnju fabrike, te da je predao zahtjev za pretvaranje poljoprivrednog u građevinsko zemljište.

„Još je to u početnoj fazi, sve je omela pandemija, pisali su nekoliko puta da se od projekta ne odustaje, da će se sigurno realizovati, ali moramo se malo strpiti zbog virusa korona“, rekao je Stevanović.

Direktor preduzeća „Gas-Res“ Ljubo Glamočić istakao je da je o zajedničkom preduzeću sa „Gaspromom“ razgovarano početkom ove godine, ali da je sve usporila pandemija.

„Započeli smo aktivnosti početkom ove godine, ali je sve usporeno zbog korone. Prije desetak dana smo razmijenili pisma i potvrđena je opredjeljenost za taj projekat. Nije se od toga odustalo, sve smo aktivnosti zanovili iz ranijeg sporazuma. „Gasprom“ je imao reorganizaciju i kada su to završili obavijestili su nas o tome, ali dalje zbog virusa korona nismo ništa radili. Mi ćemo biti suosnivači budućeg preduzeća, a o procentim i učešću nismo razgovarali“, istakao je Glamočić.

Dodao je da se ne može precizirati kada bi gradnja fabrike mogla da počne, te da je ruska strana zadužena da pripremi tehničku dokumentaciju, projekat, studiju izvodljivosti i sve drugo neophodno za početak gradnje.

Rusi bi u Zvorniku trebalo da grade postrojenje u kojem gas prelazi iz gasnog u tečno stanje. Na taj način se obim gasa smanjuje 600 puta što znatno pojeftinjuje njegov transport.

Кada su predstavnici „Gasproma“ u aprilu 2018. godine bili u Zvorniku pomenuta je i mogućnost da se uz postrojenje grade i hladnjače ili postrojenja za proizvodnju struje jer će se prilikom pretvaranja gasa iz gasnog u tečno stanje stvarati energija koju treba iskoristiti, prenio je capital.ba.

/capital.ba/E.B.

/foto: Ilustracija

Najnovije vijesti