17 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiMemorijalni centar G. Kalesija: Složno i jedinstveno očišćen i pokošen šehitluk (FOTO)

Memorijalni centar G. Kalesija: Složno i jedinstveno očišćen i pokošen šehitluk (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Drugi po veličini Memorijalni centar u Podrinju, šehitkluk u Gornjoj Kalesiji gdje je smiraj do sada pronašlo preko 800 nevino ubijenih Bošnjaka uglavnom sa prostora Zvornika, nakon današnje složne akcije Podrinjaca iz više mjesta, ali i sa prostora TK-a, u potpunosti je pokošen i uređen onako kako dolikuje ovome mjestu.

Naime, prilikom obilaska šehitluka, posebno za vrijeme Kurban – bajramskih dana, mnogi posjetioci ostali su razočarani činjenicom da od velike trave i koprive ne mogu prići mezarima svojih najmilijih.

Nažalost, kako smo saznali, održavanje, odnosno košenje trave svodi se na volonterizam, tako da u proteklom periodu, a posebno nakon junskih kiša trava je uzela velikog maha a odziv sviju nas je bio veoma slab ili slobodno možemo reći nikakav. 

Mnogi posjetioci su ostali zapanjeni veoma lošom slikom koju su zatekli tako da su mnogi po društvenim mrežama objavili brojne slike uz komentare kako smo svi mi zajedno ovo dozvolili.

Jedan od onih koji je odmah u neku ruku poveo akciju, upravo preko društvenih mreža je Ibro Jahić, koji je preko svoga profila pozvao sve one koji su u mogućnosti da se odmah, još danas, odazovu zajedničkoj akciji kako bi se što prije šehitluk pokosio i uredio.

Na akciju se odazvalo više učesnika iz Šajtovića, Snagova, Kikača i Gornjih Rainaca. Ujedno Ibri Jahiću javili su se i mnogi sponzori koji su odmah kroz finansisijsku ili materijalnu stranu (trimeri, silk, gorivo, hrana) podržali ovakav vid akcije.

Oni koji su pomogli su: Senad Avdić Keljo, Mensur Ramić, Rusmir Hasanović, Arnel Šišić, Edin Ramić, Adem Spahić, Ćazim Čaušević i njegova supruga Hurija, Nermin Hamzić, Klas Miljanovci, Ifeta Mehić, Čokerović Memedalija, Imširović Ohran, Ramić Azim, Nurif Čivić.

Ove podatke smo dobili od učesnika akcije Nurifa Čivića koji je za naš portal izjavio:

  • Hvala donatorima na brzoj intervenciji koji su vidjeli da treba pomoć u hrani gorivu i slično, da može neko pokosit od građana i da da dragi Bog upiše u hajr djelo. Žalosno je bilo gledati da naši šehidi leže u travi, žari i trnju kao baš ovaj put za bajram.
FOTO :
 

/izvor informacija: Nurif Čivić,

/foto: Učesnici

Najnovije vijesti