17 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: U Križevićima traktorskom gumom slučajno otkrio posmtrne ostatke najmanje jedne žrtve...

Zvornik: U Križevićima traktorskom gumom slučajno otkrio posmtrne ostatke najmanje jedne žrtve zločina iz proteklog rata

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na lokalitetu Repišta, mjesto Križevići, na prostoru grada Zvornik, završena je ekshumacija/asanacija terena i pronađeni su nekompletni posmrtni ostaci najmanje jedne osobe.

Naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtava čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić kazala je da su posmrtni ostaci na ovom lokalitetu otkriveni nedavno prilikom izvođenja poljoprivrednih radova, kada je točak traktora na lokalnom putu zakačio kosti.

Prema njenim riječima, pretpostavlja se da bi se moglo raditi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti koja je nastradala 1995. godine na tom lokalitetu, s obzirom na to da su se tom dionicom kretali Srebreničani nakon pada Srebrenice, te da su na tom lokalitetu i ranije pronalaženi posmrtni ostaci nastradalih u genocidu.

Nadzor i koordinaciju procesa ekshumacije vršio je istražilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH. Posmrtni ostaci su prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi dalje sudsko-medicinske i kriminalističko-tehničke obrade te uzimanja uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtava.

U procesu ekshumacije učestvovali su službenici Instituta za nestale osobe BiH, ljekar specijalista sudske medicine, kao i policijski službenici PS Zvornik – saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

/Tužilaštvo BiH/agencije/E.B.

/foto: Ilustracija

Najnovije vijesti