14.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaEkonomijaSlab rod maline u Srebrenici

Slab rod maline u Srebrenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Vremenski uvjeti, manji broj proizvođača, slab ovogodišnji rod maline, razlog je što  šest hladnjača u srebreničkoj općini nisu napunili svoje kapacitete.

Ivan Todić, direktor Opšte poljoprivredne zadruge(OPZ), kaže da je ovogodišnja cijena maline veća od tri marke po kilogramu prihvatljiva za proizvođače te da su hladnjački kapaciteti poluprazni.   

– Nemamo definiranu cijenu zato što dnevne cijene ne mogu da se isplaćuju, već se isplati jedna  na kraju sezone koja bude zadovoljavajuća za proizvođača i tržište – ističe Todić,  dodajući  da je veoma važan korektan odnos prema proizvođačima kojih je  svake godine sve manje.

Proteklih godina u sezoni je otkupljivano 500 tona maline i kupine, što je duplo manje od kapaciteta njihove moderne hladnjače, s dva tunela, pogonom za preradu i pakovanje jagodastog voća i svih vrsta povrća.  

Pored proizvodnje organske maline i kupine na vlastitim plantažama površine 130 dunuma, uposlenici OPZ su ove godine na površini 60 dunuma, zasijali 12 tona krompira i imaju ugovoreno tržište za ove proizvode. Svu prošlogodišnju otkupljenu malinu i kupinu plasirali su na inozemno tržište.

/avaz/foto: S. Smajlović

/E.B.

Najnovije vijesti