7.8 C
Janja
Srijeda, 10.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaGrad Bijeljina: Epidemiološka situacija i dalje teška

Grad Bijeljina: Epidemiološka situacija i dalje teška

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Epidemiološka situacija, prouzrokovana virusom korona,na području Grada Bijeljina i dalje je teška, iako je od početka avgusta do danas primjećen blagi pad broja zaraženih u odnosu na isti period u julu,saopšteno je na sastanku Gradskog štaba za vanredne situacije.

Prema riječima direktora Bolnice „Sveti Vračevi“ Zlatka Maksimovića, u kovid-bolnici nalaze se 34 pacijenta, od kojih je četvero priključeno na respiratore.

Dva pacijenta su intubirana, a dva su na mehaničkoj ventilaciji. Gotovo svi pacijenti su na nekoj vrsti kiseoničke podrške i mogu da konstatujem da situacija nije ništa bolja nego prethodnih dana. Aktivno se pripremamo za period koji nas očekuje za dva mjeseca,za pojavu sezonskog gtripa,a od sutra počinjemo sa adaptacijom objekta stare Ginekologije, kako bi smo udvostručili smeštajne kapacitete“ naveoi je Maksimović.

Komandant Gradskog štaba za vanredne situacije Mićo Mićić istakao je da je na području Grada Bijeljina virusom korona trenutno zaraženo 160 lica i da je na današnjoj sjednici odlučeno da se mjere Gradskog Štaba usaglase sa novim mjerama Republičkog štaba za vanredne situacioje.

„Republički štab je odredio da produži donesene mjere do 31. avgusta , ali i da dozvoli ugostiteljskim objektima, odnosno kafićima, rad do24:00 časa.Članovi našeg štaba su se saglasili i sa ovom odlukom , uz apel da se poštuju sve mjere zaštitee od virusa. Na današnjem sastanku smo odlučili da Grad pomogne Domu zdravlja sa 100.000 km jer se ova zdravstvena ustanova suočava sa finansiskim gubitkom zbog smanjenog plaćanja participacija i većom potrošnjom lekova, dok ćemo „Gradskom groblju“ isplatiti 50.000 km pomoći“ naglasio je Mićić.

Direktor Doma zdravlja Bijeljina  Danijela Đukin kaže da je epidemiološka situacija nepovoljna, ali da ohrabruje podatak da je u prethodne dvije sedmice nije bilo smrtnih slučajeva prouzrokovanih korona virusom.

„Pod nadzorom Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Bijeljina trenutno se nalaze 243 lica. Od početka epidemije pod nadzorom je bilko 3.398 osoba, a iz nadzora ih je izašlo 3.137. Ukupno smo uzeli 1.295 uzoraka od lica za koja smo sumnjali da su zaraženi virusom korona, a u toku dana očekujemo rezultate za 25 osoba“dodaje Đukin.

Ona je istakla da je Dom zdravlja reorganizovao rad kovid-ambulante, te da od Republičke uprave civilne zaštite dobio kontejner koji je iskorišten za preglede pacijenata nakon 19.00 časova.

„Pacijenti za koje se sumnjali da su zaraženi, nakon 19.00 časova su dolazili u Službu hitne medicinske pomoći i tu je dolazilo do kontakta sa drugim pacijentima. Međutim, sada su takvi pacijenti odvojeni i manja je mogućnost širenja zaraze“-pojasnila je Đukin.

Gradski štab za vanredne situacije zaključio je da će u narednom periodu dezinfekcija objekata osnovnih škola na području Semberije biti izvršena od strane Republičke uprave civilne zaštite, dok će dezinfekciju i deratizaciju vršiti firme koje su izabrane na tenderu Gradske uprave Grada Bijeljina.

 Izvor : Grad Bijeljina

Foto: Elvir Ibrišimović

 

 

 

Najnovije vijesti