10.4 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiBiH/Korićanske stijene:Obilježena godišnjica jednog od najstrašnijih ratnih zločina

BiH/Korićanske stijene:Obilježena godišnjica jednog od najstrašnijih ratnih zločina

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Na Korićanskim stijenama danas je obilježena 28. godišnjica stradanja prijedorskih i kotorvaroških Bošnjaka i Hrvata. Shodno preporukama kriznih štabova vezano za pandemiju COVID-19 ovogodišnje obilježavanje realizovano je uz znatno manji broj učesnika i zvanica u odnosu na prethodne.
Ideja da se ljudi, mrtvi ili živi bacaju u provaliju, zapravo je strašnija od smrti. Jer, to nije tek ubijanje, to je monstruozni ritual, koji i nakon smrti produžava agoniju bola i ništenja.
Čovjek koji stoji iznad litice, stotinama metara visoke i krečnjakom nazubljene, sa puškom u potiljku očekuje produženi pakao. Takav čovjek može moliti Boga, Allaha i na koncu ovog četnika, da četnik bude precizan.
Zločin na Korićanskim stijenama jedan je od vidova antieutanazije-produžene smrti koja se zariva najdublje u život.
Preživjeti Korićanske stijene, značilo je doslovno put kroz pakao.
Umrijeti na Korićanskim stijenama značilo je mnogo toga-trenutnu smrt, smrt udarcem glave o kamen, smrt gušenjem o skršena tijela, smrt iskrvarenjem, smrt od gladi, žeđi, zvijeri gavranova i ropca sopstvenih izlučevina pod polomljenim udovima koji ne vode nikuda.
A bitak u smrti? Pa to je slajd-šou bagera, dinamita, miješanih kostiju, sekundarnih i tercijarnih grobnica., to je igra skrivača dželata i rodbine ubijenih.
A ubijeno je njih 200 najmanje, konačan broj ne znamo. Na današnji dan, ‘92. Jer su bili ljudi, jer su imali “drugačija imena”, jer su bili “višak” u monstruznom planu “etnički čiste teritorije”, planu ovjenčanom na koncu srebreničkim genocidom.
Da se ne zaboravi-Korićanske stijene 21.8.1992-21.8.2020.
Dragan Bursać
Ovdje mijenjamo mrtve za mrtve i žive za žive – tim riječima pripadnici interventnog voda policije RS-a iz Prijedora logoraše su postrojili na rubu provalije, naredili im da kleknu i pucali im u leđa.
Tijela logoraša padala su u ponor dubok preko 300 metara. Da bi bili sigurni da niko neće preživjeti, pucali su i bacali bombe u provaliji. I sada se traga za brojnim žrtvama, a procesi identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka nisu završeni.
Dvanaest osoba je preživjelo masakr na Korićanskim stijenama. Njihova svjedočenja doprinijela su da neki od zločinaca dobiju zaslužene kazne.
Za zločin na Korićanskim stijenama pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni su: Darko Mrđa na 17 godina zatvora, Damir Ivanković na 14 godina, Gordan Đurić na osam godina, Ljubiša Četić na 13 godina, Zoran Babić na 22 godine, Milorad Škrbić na 21 godinu, Dušan Janković na 21 godinu, Željko Stojnić na 15 godina, Saša Zečević na 23 godine, Marinko Lepoja na 23 i Radoslav Knežević na 23 godine zatvora.

/Foto: Anadolija

/Radio Sarajevo

/Dragan Bursać

/E.B.

 

Najnovije vijesti