0.9 C
Janja
Subota, 28.01.2023.
NaslovnicaPodrinjeBratunacNova Kasaba: Pet učenika zbog teške materijalne situacije prekida školovanje, ostali nastavljaju...

Nova Kasaba: Pet učenika zbog teške materijalne situacije prekida školovanje, ostali nastavljaju borbu za bosanski jezik

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Djeca Bošnjaka u Konjević Polju na nastavu će krenuti 1. septembra. Njih 63, koji su učenici od prvog do petog razreda, i ove godine će se družiti na časovima u Edukativnom centru u Novoj Kasabi. Ostali, njih 72, koji su učenici šestog do devetog razreda, nastavu će pratiti online.  

Kako je za Preporod.info potvrdio Vehid Dedić, predsjednik Savjeta roditelja, pet mališana zbog teške ekonomske situacije neće biti u mogućnosti nastaviti svoje školovanje.  

– Žalosno, ali istinito je da imamo porodice čiji roditelji nisu u mogućnosti svojoj djeci platiti čak ni osnovno obrazovanje do petog razreda –  kaže Dedić.  

On podsjeća da su roditelji i djeca u Republici Srpskoj (RS) ustrajni u tome da nastavu pohađaju na bosanskom jeziku, a ne na nekom izmišljenom bošnjačkom jeziku.

Inače, samo u dvije improvizovane škole izvodi se nastava na bosanskom jeziku u bh. entitetu Republika Srpska  – Nova Kasaba i Vrbanjci.

U svim drugim školama djeci Bošnjaka povratnika u RS oduzima se pravo da uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta, a njihov maternji jezik institucije RS nazivaju “bošnjačkim jezikom”. 

– Nažalost, u 21 vijeku mi se borimo za naš jezik. Ta borba traje sedam godina. Do  sada smo ispratili 135 učenika, od kojih je 130 nastavilo svoje školovanje u nekoj od srednjih škola širom naše države BiH – pojašnjava Dedić.  

Ističe da u Edukativnom centru u Novoj Kasabi sva djeca pohađaju vjeronauku. Navodi da im je problem što svim đacima još uvijek nisu uspjeli obezbijediti određen broj tableta, kako bi mogli pratiti nastavu online.  

– Prošle godine uspjeli smo obezbijediti oko 50 tableta uz pomoć ministra za obrazovanje u Kantonu Sarajeva kao i Nihade Čolić, koja radi u Ministartsvu, i direktora OŠ  “Malta” Asmira Hasičića. Bitno je napomenuti da djeca i ove godine imaju obezbijeđen prijevoz,  zahvaljujući Edinu Ramiću, koji je kao čovjek i kao ministar u Ministarstvu za izbjegle i raseljene osobe u Federaciji BiH stao uz nas da bar jednu brigu skine sa vrata Savjetu roditelja – kaže Dedić. 

Ocijenio je neadekvatnom reakciju visokog predstavnika međunarodne zajednice, ali i Misije OSCE, iako im je u mandatu provođenje Dejtonskog mirovnog sporazuma.

– I od Ustavnog suda očekujem da konačno donese presudu, jer su Ustavom i Konvencijom zagarantovana sva prava sgrađanima u BiH, nebitno kojoj nacionalnoj ili vjerskoj skupini pripadaju, a posebno prava svakog djeteta – poručio je Dedić.

(A.N./Preporod.info)

/E.B./Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti