14.3 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: U školi Liplje, od sutra, roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti stupaju...

Zvornik: U školi Liplje, od sutra, roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti stupaju u štrajk

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U saopštenju kojeg smo dobili od predstavnika roditelja, Muharema Sinanovića – Šiška, a nakon danas održanog sastanka sa gradonačelnikom grada Zvornika i predsjednikom Skupštine navedeno je sljedeće:

Ovom prilikom obavještavamo javnost da pod velom tajnosti, uprkos ranijim obećanjima, u Matične školske knjige naše djece upisan je, umjesto bosanskog jezika, tzv. izmišljeni “jezik bošnjačkog naroda”.

Zbog brojnih malverizacija sa Bošnjacima ovih prostora, te nametanja nekog nepostojećeg i izmišljenog jezika, mi roditelji Područne škole iz Liplja, od sutra, 1. septembra 2020. godine, stupamo u štrajk, u kojem ćemo, nadamo se uz Vašu podršku, tražiti da se iz Matičnih knjiga obriše nepostojeći upisani jezik i upiše bosanski. Naša djeca, zajedno sa nama, će doći pred školu, ali u istu neće pod ovim uslovima ući.

Tražimo od prestavnika svih nivoa vlasti, od Međunarodne zajednice, kao i svih nevladinih organizacija i udruženja koja se bore za ljudska prava i slobode, da konačno što ozbiljnije pristupe ovome problemu, jer ovo za nas, pored svih ostalih problema sa kojima se susrećemo u manje bh entitetu, kap koja je prelila čašu. Nemamo ništa protiv da svaki narod izučava svoj jezik, ali zbog čega se nama zabranjuje izučavanje našeg bosanskog jezika, jer ukoliko pogledate, između ostalog,  Okvirni zakon o osnovnom i srednjem obrazovanju u Bosni i Hercegovini (“Službeni glasnik BiH” broj 18/03) u relevantnom dijelu glasi:

Član 7.
Jezici konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine upotrebljavat će se u svim školama, u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine.
Svi učenici će u školama izučavati pisma koja su u službenoj upotrebi u Bosni i Hercegovini.


Član 9.
Škola će unapređivati i štititi vjerske slobode, toleranciju i kulturu dijaloga. 

Dakle, sutra, utorak 1. septembra 2020. godine, u 09:00h započinjemo štrajk i nećemo odustati od našeg zahtjeva – navedeno je u saopštenju roditelja Područne škole Liplje kod Zvornika.

Foto: April 2018. godine – štrajk glađu učenika i roditelja u predulaznim prostoriijama zgrade Gradske uprave Zvornik

Ovo nije prvi put da roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti sa ovih prostora stupaju u štrajk,a jedan od takvih dogodio se u aprilu 2018. godine i to pred zgradom Gradske uprave Zvornik, gdje su nakon cjelodnevnog štrajka glađu dobili obećanje da će u školske dokumente biti upisan bosanski jezik.

Podsjećamo, po ranijoj Odluci iz 2002. godine, djeca bošnjačke nacionalnosti u područnim školama prostora Zvornika rade po planu i programu škola Tuzlanskog kantona. Međutim, unazad nekoliko godina, kroz razne malverizacije ukida se bosanski jezik i nacionalna grupa predmeta, te uvodi “jezik bošnjakog naroda”, dok se za učenike srpske nacionalnosti i tamo gdje čine većinu zadržava naziv “srpski jezik”.

Isti problem još od 2014. godine imaju roditelji i djeca bošnjačke nacionalnosti u Konjević Polju i Vrbanjicima. Oni, već od sutra, kroz Edukativne centre započinju osmu školsku godinu borbe za svoja Ustavom i Međunarodnim konvencijama zagarantovana prava.

/podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti