17 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaIslamske temeAšura i njena prisutnost u Janji (Video)

Ašura i njena prisutnost u Janji (Video)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Dan Ašure u životu muslimana na prostorima Bosne i Hercegovine barem kolko je poznato običnom čovjeku nije bio u nekoj većoj mjeri rasprostranjen proteklih decenija. Ovaj preljepi običaj je više bio sporadično upražnjavan i obilježavan kod pojedinaca ili pak grupa poput nekih derviških redova. Šta je ustvari Ašura i kako se ona obilježava ?

Naime, muslimani širom svijeta obilježavaju Dan ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu, a simbol je berićeta, zajedništva i dijeljenja dobra među ljudima. Dan ašure se obilježava desetog dana muharrema, prvog mjeseca hidžretskog, odnosno islamskog kalendara, a za muslimane ima snažan vjerski, historijski i kulturološki značaj. 

-Hidžra kao jedan od najvažnijih događaja u historiji islama se dogodila u tom periodu godine i zato se 1. muharrem i obilježava kao početak Nove godine po hidžretskom kalendaru. Ašura u prevodu s arapskog jezika znači deset, a upravo 10. muharrema je izuzetno značajan u historiji islama i poslanika. Na taj dan su se, prema hadisima i drugim izvorima, zbili brojni važni događaji, uključujući i spašavanje lađe poslanika Nuha as.i prolazak poslanika Musaa as. kroz razdvojeno more kako bi se spasio od faraona. Prema mnogim djelima historije kulture, na današnji dan je prihvaćeno i pokajanje poslanika Adema, dogodilo se i uzdizanje poslanika Idriza, vatra nije htjela opeći i spaliti poslanika Ibrahima, poslanik Jakub se ponovo sreo sa sinom i poslanikom Jusufom, poslanik Ejub je ozdravio, poslanik Junus se spasio iz utrobe ribe, a poslanik Isa je rođen i uzdignut Božijom voljom. Na današnji dan, 61. hidžretske godine, na Kerbeli je ubijen unuk poslanika Muhammeda Husejin sa još 72 njemu bliske osobe.

Zbog tih i mnogo drugih važnih događaja, muslimani pridaju veliku važnost Danu ašure koji je karakterističan po istoimenom slatkom jelu koje se pravi od više vrsta voća, orašatih plodova, žitarica i drugih namirnica.

Takvo jelo se uglavnom pravi u znak sjećanja na poslanika Nuha as., koji se sa svojom barkom pristao na kopno nakon opšteg potopa. Zalihe hrane su bile na izmaku, pa su ljudi s barke zajedno skuhali svu hranu koja im je preostala i podjelili je među sobom.

-Ašura se spravlja tako što se različite namirnice pomiješaju i kao takva je i simbol društva. Muslimani širom svijeta na taj dan prave i dijele jelo ašuru. Kako se hidžretski kalendar razlikuje od gregorijanskog, tako i deseti muharrem svake godine po gregorijanskom kalendaru nastupa različitog dana. Stoga se i namirnice od kojih se priprema ašure svake godine razlikuju, s obzirom na godišnje doba i dostupnost plodova. Jelo može sadržavati od 7 do 77 namirnica, a običaj je da se podijeli komšijama i rodbini.

Koliko je Ašura prisutna u Janji i na koji način je djeljena i pravljena pokušali smo saznati iz razgovora sa Suadom Godušević i Azeminom Gutić članicom i kordinatoricom Odjela za brak i porodicu.

Piše: Elvir Ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti