1.5 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaZanimljivostiBosanci počeli sa sređivanjem dvorca Terramare u Beču, koji je nekad koristio...

Bosanci počeli sa sređivanjem dvorca Terramare u Beču, koji je nekad koristio Tito (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Vjerni pratilac televizije Podrinje hadžija Zekerijah Mulamustafić ovih dana nam šalje fotografije koje govore o početku uređivanja prekrasnog dvorca Terrramare u Beču. Ovaj dvorac-vila sagrađen je 1836 godine, dakle ravno prije 184 godine. Poreteći događaje, u to vrijeme na prostoru bosanskog ejaleta je navršeno četiri godine od sloma pokreta za autonomiju Bosne pod vođstvom Husejn kapetana Gradaščevića. Austrija tada nije željela podržati pokret za autonomiju, jer se plašila, da on  može biti primjer narodima na prostoru Austrije, kako bi i oni krenuli istim putem, što bi ugrozilo stabilnost carstva.

Vila je u drugoj polovini XX vijeka bila korištena od strane Socijalističke federativne republike Jugoslavije za potrebe tadašnje diplomatije, a njen povremeni korisnik bio je i sam predsjednik Josip Broz Tito.U vremenu nakon raspada Jugoslavije vila je bila u posjedu Republike Hrvatske sve do 2007 godine, kada je zakonom o raspodjeli imovine bivše države pripala Bosni i Hercegovini.

Sve do sredine jula ove godine vila je čekala na sređivanje dokumentacije, a u septembru je konačno otpočeo i proces restauracije, nakon što je Služba za zaštitu spomenika i zvanično izdala dozvolu.

„Savez „Consilium Bosniacum“ je preuzeo na sebe čišćenje dvorca Terramare i njegovog dvorišta, koji pripada državi Bosni i Hercegovini. U akciji koja je trajala sedam dana učestvovalo je prosječno dnevno 7 do 8 ljudi i 5 privatnih poduzetnika. Radujemo se danu kada će dvorac zasijati u punom sjaju“.-rekao je za Podrinjemedia.ba i TV Podrinje Zekerijah Mulamustafić.

Piše: Elvir Ibrišimović

Fotografija: Zekerijah Mulamustafić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti