3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaJanja: Obilježavanjem godišnjice progona protiv „Kulture zaborava“ (Video prilog)

Janja: Obilježavanjem godišnjice progona protiv „Kulture zaborava“ (Video prilog)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Progon Bošnjaka Janje, je jedan od najpotresnijih događaja za stanovništvo ovog mjesta tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini, i kao takav prirodno je da njegovo obilježavanje bude dio kulture sjećanja iz kojeg buduće generacije trebaju izvlačiti pouke za ubuduće.

U proteklom periodu ovog tragičnog događaja su se prisjetili članovi Udruženja demobilisanih boraca  Armije Bosne i Hercegovine Janje i Bijeljine, koji su 2014 godine posjetili mjesto Babina greda, gdje su kolone prognanika dočekane i  gdje im j e pružena prva pomoć sad već davne 1994 godine.

Prošle godine je ovaj događaj po prvi put upriličen u organizaciji Udruženja logoraša „Bijeljina-Janja“, Miz Janja i predstavnika MZ.Janja, a ove godine događaj su skromno obilježili predstavnici političkog i vjerskog života života Janje. Tom prilikom prisutnima su se obratili predsjednik MZ.Janja Azem Aletović, glani imam MiZ Janja hafiz Omer ef.Camić i delegat u vijeću naroda ispred kluba Bošnjaka Samir Baćevac.

Podsećajući prisutne na nemile događaje tokom rata, a posebno u vrijeme progona Bošnjaka Janje, politički i vjerski predstavnici su još jednom ukazali na potrebu obilježavanja ove godišnjice onako kako to dolikuje ovom događaju i značaju kulture sjećanja.

Piše: Elvir Ibrišimović

Snimatelj: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti