14.3 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiLiplje: Roditelji najavljuju kolektivno iseljenje sa ognjišta

Liplje: Roditelji najavljuju kolektivno iseljenje sa ognjišta

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Već drugi mjesec djeca bošnjačke nacionalnosti iz Liplja ne pohađaju redovnu nastavu. Razlog vjerujemo mnogi već znaju a to je zabranja izučavanja Bosanskog jezika i upisivanje tzv. “jezika bošnjačkog naroda” u matične školske knjige.

Do sada su održali niz sastanaka sa brojnim predstavnicima entitetske i državne vlasti ali još uvijek nije pronađeno odgovarajuće rješenje, a to je brisanje “jezika bošnjačkog naroda” i upisivanje Bosanskog jezika.

Zbog toga, ponovo sazivaju veći skup a u obavijesti koja je stigla na naš redakciji e-mail navedeno je:

Pozivate se dana 12.10.2020. godine (ponedjeljak) u 11 časova da prisustvujete sastanku u Liplju o temi: “Zabrana izučavanja Bosanskog jezika djeci osnovne škole”. Naime djeca već drugi mjesec ne pohađaju nastavu i ako pomenutog datuma ne iznađemo rješenje, bit ćemo prinuđeni da kolektivno napustimo naše ognjište. Molimo vas da potvrdite vaš dolazak.
Unapred zahvalni!
Predstavnik roditelja
Esad Kostjerevac

Koliko smo uspjeli nezvanično saznati ovome sastanku prisustvovat će predstavnici Ministarstva obrazovanja RS-e, potpredsjednik RS-e Ramiz Salkić, kao i drugi brojni predstavnici vlasti, organizacija i udruženja.

Nezvanično, također saznajemo, da će ukoliko i ovaj sastanak ne dovede do konačnog rješenja da će pješke roditelji i djeca krenuti ka Bihaću, odnosno prema Hrvatskoj (EU) granici.

Redakcija televizije Podrinje bit će u ponedjeljak u Liplju i o svemu ćemo Vas detaljno informisati.

/podrinjemedia.ba/E.B.

Najnovije vijesti