11.4 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeSREBRENICA:Održana edukativno-kreativna radionica za djecu

SREBRENICA:Održana edukativno-kreativna radionica za djecu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Povodom obilježavanja „Dječije nedjelje“ pod motom „Zdravo tijelo, vedar duh“ održana edukativno-kreativna radionica za djecu od strane organizacija SOS Dječija sela (Program Jačanja porodica u Srebrenici) u saradnji sa Kućom dobrih tonova.


Cilj radionice bio je da se djeci na kreativan način ukaže da prema Konvenciji o dječijim pravim, imaju pravo da znaju koja su njihova prava. Konvencija o pravima djeteta je međunarodni dokument koji sadrži univerzalne standarde koje država potpisnica Konvencije mora garantovati svakom djetetu. U konvenciji se govori o obavezama odraslih prema djeci, kao i obavezama brojnih društvenih faktora koji učestvuju u zaštiti djece.


Neka od prava koja su garantovana ovom konvencijom su pravo na jednakost svakog djeteta, pravo na život, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, igru, slobodno vrijeme .pravo na slobodu izražavanja


Obzirom da smo svjedoci velikog broja narušenih porodičnih i bračnih odnosa, akcenat se stavio na član 9, a to je da dijete ima pravo na život sa svojim roditeljima, osim u slučaju kada to za njega nije dobro. Dijete ima pravo da bude u kontaktu sa oba roditelja.


Po završetku radionice za djecu su upriličeni skromni pokloni što ih je dodatno učinilo sretnima.
Voditeljice radionice, socijalna radnica i psihologinja Programa Jačanja porodica u Srebrenici.

 

S.Dž /Srebrenica/TV Podrinje

Najnovije vijesti