19.3 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiEpidemija korone – situacija sve ozbiljnija

Epidemija korone – situacija sve ozbiljnija

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Gradski štab za vanredne situacije je na današnjoj sjednici zaključio da je epidemiološka situacija u Bijeljini izuzetno teška i nepovoljna, zbog čega se apeluje na sve građane da poštuju propisane naredbe i preporučene mjere zaštite od virusa korona.
Mićo Mićić, komandant Gradskog štaba za vanredne situacije, istakao je da svaki vikend, zbog okupljanja mladih u ugostiteljskim objektima i zatvorenom prostoru, sada predstavlja posebno veliki rizik i izvor zaraze kovidom-19.

– U Bijeljini je trenutno 113 osoba pozitivno na virus korona. U protekla dva dana izuzetno je veliki porast broja zaraženih na dnevnom nivou. Zbog toga je Gradski štab potvrdio sve mjere koje je juče usvojio Republički štab za vanredne situacije, što, između ostalog, podrazumijeva zabranu okupljanja više od 10 ljudi na privatnim druženjima. Tokom javnih okupljanja dozvoljeno je prisustvo do 50 ljudi, ali uz striktno poštovanja zaštitnih mjera , odnosno nošenja zaštitnih maski i održavanje fizičke distance od dva metra. Takođe, potvrđena je mjera upotrebe zaštitnih maski na otvorenom prostoru, a kontrola ugostiteljskih objekata od strane nadležnih službi i institucija biće daleko rigoroznija, uz redukovanje radnog vremena ugostiteljskih objekata do 23 časa – najavio je Mićić.

On je posebno apelovao na učenike koji koriste autobuski prevoz da tokom vožnje koriste zaštitne maske, ali i da svi đaci u školama tokom nastave nose maske.

Uz upozorenje da je epidemiološka situacija nepovoljna i prijeteća, direktor bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“, Zlatko Maksimović, , je istakao da je u kovid-bolnicu trenutno smješteno 15 bolesnika. Od toga su dvije osobe na respiratoru, a jedna je intubirana. Dvanaest pacijenata je sa teškom kliničkom slikom, tri su u srednje teškom stanju, a dva su životno ugrožena.
– Uskoro očekujemo otvaranje nove kovid-bolnice, a radimo na tome da sadašnju bolnicu podijelimo na dva dijela. U jednom dijelu će biti ležeći bolesnici, a u drugom dijelu će biti poliklinika za konsultativno-specijalističke preglede i kovid-bolnica – najavio je Maksimović.
On je podsjetio da je od početka pandemije u bijeljinskoj kovid-bolnici liječeno preko 550 kovid pozitivnih pacijenata i da je bolnica zadnja linija odbrane u slučaju kovida-19.
– Zbog toga apelujem i upozoravam sve sugrađane da poštuju propisane mjere, jer je lična odgovornost ključna – istakao je Maksimović.

– Procenat zaraženih, od ukupnog broja testiranih u Bijeljini, od ponedeljka izuzetno je visok i iznosi oko 60 odsto. Neophodno je da svi shvatimo ozbiljnost situacije i poštujemo propisane mjere kako bismo izbjegli urušavanje zdravstvenog sistema. Osim toga, poštujući mjere čuvamo one koje volimo. Zaražena djeca i omladina lakše podnose virus, ali neodgovornim ponašanjem mogu da prenesu virus na osobe koje kovid-19 može životno ugroziti – pojasnila je Đukin, koja je dodala da je u Bijeljini 16 djece zaraženo korona virusom.

Foto: Elvir Ibrišimović

Foto – Naslovna: Grad Bijeljina

Grad Bijeljina/ Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti