13.7 C
Janja
Srijeda, 24.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiStav OSCE-a u Bosni i Hercegovini: Jezik bošnjačkog naroda je bosanski.

Stav OSCE-a u Bosni i Hercegovini: Jezik bošnjačkog naroda je bosanski.

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, ambasadorica Kathleen Kavalec sastala se u petak sa bošnjačkim roditeljima iz Liplja kako bi razgovarala sa njima i saslušala njihova mišljenja i stavove. Misija OSCE-a u BiH kontinuirano podržava „pravo da imenuju svoj jezik kako žele“, kako je to utvrdio Ustavni sud BiH. Stav Misije je isti od 2015. godine: jezik bošnjačkog naroda je bosanski. Svaki konstitutivni narod ima pravo da svoj jezik imenuje kako želi.

Roditelji su još jednom izrazili nezadovoljstvo situacijom, pozivajući se ne samo na naziv jezika i obrazovanje, već i na ukupan odnos prema
Bošnjacima na ovom području. Ambasadorica Kavalec pozdravila je odluku roditelja da djecu vrate u školu. „Redovno pohadjanje nastave u skoli je od sustinskog znacaja za psiholoski i socijalni razvoj djece“, istakla je Kavalec.

Šefica Misije OSCE-a u BiH podržala je namjeru roditelja da traže pravne načine kao dugoročno rješenje, i istakla da Misija OSCE-a u BiH ostaje predana njihovoj borbi, te će nastaviti da razgovara s najvišim zvaničnicima Republike Srpske i pozivati ih da riješe ovo pitanje.

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti