12 C
Janja
Četvrtak, 18.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaBijeljina i Janja: Šesta sezona projekta „Unapređenje vakufskog posjeda“ (Video)

Bijeljina i Janja: Šesta sezona projekta „Unapređenje vakufskog posjeda“ (Video)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nekada su poljipprivrednici Bijeljine i Janje bili poznati u cijeloj bivšoj jugoslaviji, a danas su kaže se u stanju podmiriti potrebe većeg dijela Bosne i Hercegovine. Ipak, konkurencija izvana, loš životni standard te iseljavanje i nedostatak radne snage uveliko su promjenili stanje u poljoprivredi.

U takvim okolnostima Medžlis islamske zajednice Bijeljine i Janje su odlučili poduzeti korake ka samoodrživosti, ali svojim primjerom dati podstrek i drugima ,kroz unapređenje vakufskog zemljišta.

Ove godine navršava se šesta uspješna sezona u kojoj je u okviru posjeda MIZ Janja posijana pšenica na 60 duluma, kukuruz na 14 duluma, a na površini od 32 duluma pronađeno je i 75 tona krompira. S druge strane Miz Bijeljina je realizovao sjetvu  na  100 duluma ječma ,240 duluma pšenice dok  je kukuruz posijan na 30 duluma .

Problem konkurentnosti i nedostatak radne snage na ovim prostorima sve više se rješava udruživanjem u proizvodnji i plasmanu svojih proizvoda u saradnji sa Opštom poljoprivrednom zadrugom Agrofarmer iz Janje sa kojom sarađuje i MIZ  Bijeljina i Janja kao organizacije.  

Piše: Elvir Ibrišimović

Foto: Elvir Ibrišimović

Snimatelj Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

 

 

 

Najnovije vijesti