22.6 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Podrška za izgradnju spomen obilježja na Bijelom Potoku i Kamenici

Zvornik: Podrška za izgradnju spomen obilježja na Bijelom Potoku i Kamenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Jučer je u zgradi Medžlisa Islamske zajednice Zvornik potpisan Ugovor o podršci izgradnje spomen obilježja u Kamenici i Bijelom Potoku. Ukupna podrška od federalnog ministarstva za raseljene osobe i izbjeglice iznos trideset hiljada konvertibilnih maraka.

Nosilac oba projekta izgradnje obilježja je Medžlis Islamske zajednice Zvornik. Obilježja u Kamenici i na Bijelom Potoku su u fazi izgradnje, a ugovor o podršci danas su u Zvorniku potpisali ministar Edin Ramić i predsjednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa ef.Muharemović.

Pored današnje podrške za izgradnju spomen obilježja, ministarstvo od ranije finansira i druga spomen obilježja ubijenim Bošnjacima Zvornik.

Zadovoljan procesom izgradnje spomen obilježja je i sam ministar Edin Ramić koji je nakon potpisanog ugovora rekao:

Ovo je nastavak podrške projektima izgradnje spomen obilježija kako na području Zvornika, tako i širom BiH. Nakon što su mještani pokrenuli inicijativu za izgradnju spomen obilježja u Kamenici i Bijelom Potoku, ministarstvo je u okviru svojih mogućnosti podržalo ove projekte.

Od ranije je kontinuirana podrška i za Memorijalni centar ubijenim Zvorničanima u Gornjoj Kalesiji, sada tu već imamo infrastrukturu spremnu za naredne korake ka samoodrživosti.

Iskreno se nadam da će to u budućnosti biti još bolje, kako  zaslužuje i da neće više biti neprijatnih situacija da na Dan šehida imamo nepokošeno mezarje, rekao je Ramić.

Zadovoljan podrškom je i predsjednik Medžlisa IZ Zvornik Mustafa ef.Muharemović koji je rekao:

Medžlis IZ Zvornik nosilac je oba projekta izgradnje ovih spomen obilježja na području Zvornika koja se nalaze na vakufskom zemljištu. Pored ministarstva priloge za izgradnju su dali i sami mještani ovih naselja. Spomen obilježje svjedočit će o nedužnim žrtvama koje su 1.juna u mjestu Bijeli Potok odvojene od svojih porodica, a potom likvidirane. Radi se o 680 zarobljenih Bošnjaka iz naselja u dolini rijeke Sapne, a koja gravitiraju lokalitetu Bijeli Potok.

Spomen obilježje u Kamenici svjedočit će i o otporu pruženom na području Kamenice 1992.godine i prvih mjeseci 1993.godine. Pored tog svjedočanstva spomen obilježje u Kamenici govorit će i o žrtvama genocida iz 1995.godine ubijenih nakon pada Srebrenice među kojima je značajan broj ljudi sa prostora Kamenice koji su tada ubijeni, rekao je ef.Muhremović.

/zvornicki.ba/E.B.

Najnovije vijesti