2.6 C
Janja
Nedjelja, 29.01.2023.
NaslovnicaPodrinjeCIK odlučio: Otvorena istraga zbog izbornih nepravilnosti u Srebrenici

CIK odlučio: Otvorena istraga zbog izbornih nepravilnosti u Srebrenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Istraga, odnosno kako je formulisano, pokretanje postupka utvrđivanja činjenica o tvrdnjama o povredama izbornih pravila, otvorena je na osnovu prigovora inicijative “Moja adresa Srebrenica”. U svom zahtjevu, kojim traže poništavanje izbora u Srebrenici, naveli su, između ostalog, kako postoje indicije da je oko 200 ljudi u Srebrenici glasalo sa falsifikovanim ličnim kartama.

Predsjednik CIK-a Željko Bakalar je kazao kako je u međuvremenu stigao prigovor i od još nekih političkih subjekata. Zbog svega navedenog u dopisu inicijative “Moja adresa Srebrenica” CIK je donio odluku o otvaranju istrage.

Ista odluka je donesena i u vezi sa dešavanjima u Doboju. Naime, zbog onemogućavanja prisustva posmatrača politilčkih subjekata, kao i onih iz nevladinog sektora, niz stranaka, a to su PDP, SDS, SP i DNS su podineli prigovor CIK-u.

Također, donesena je odluka o poništavnju izbora na jednom biračkom mjestu u općini Novi Grad (Bosanski Novi) zbog prekida izbornog procesa na dan glasanja. Novi termin bi trebao biti nedjelja, 29. novembar. Ako bude utvrđeno da je taj dan pravoslavni vjerski praznik, ponovni izbori će biti pomjereni.

CIK je danas odbio 35 zahtjeva za ponovnim brojanjem glasova, kao preuranjene, jer brojanje glasova još nije završeno.

Današnja sjednica CIK-a prekinuta zbog žustrih rasprava, posebno po pitanju rezultata ili ponovnih izbora u Novom Travniku.

/agencije/E.B.

Najnovije vijesti