14.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiUhapšen Nedžad Hasić. Čovjek koji je preživio genocid u Srebrenici

Uhapšen Nedžad Hasić. Čovjek koji je preživio genocid u Srebrenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Pripadnici SIPA-e jutros su u Srebreniku, uhapsili  Nedžada Hasića,  Srebreničanina, koji je 1996. godine uhapšen u grupi poznatoj kao „srebrenička šestorka“ , te potom  suđen u Okružnom sudu u Bijeljini. 

Hasić je uhapšen dok je radio na jednoj građevini na području Srebrenika. 

Prema riječima  jednog od komšija, Hasić je, navodno, uhapšen po nalogu Suda BiH.
 
Ne znamo šta je istina, ali ono što se dešava Hasiću i grupi   koja je sa njim uhapšena 1996. godine, je u svijetu neviđen pravni teror.  Svi očekujemo da se Sud BiH očituje, kako bi smo znali zbog čega je Nedžad Hasić uhapšen”, kazao nam je Fahrudin Hasanović predsjednik Organizacije Ratnih vojnih invalida Tuzlanskog kantona. 
 

Hasić se, inače, nakon što je pušten iz pritvora  u Bijeljini nalazio na području TK, živio je bez ličnih dokumenata i svih ovih godina strepio od novog progona.

Podsjetimo, Ahmo Harbaš, Behudin Husić i Nedžad Hasić su akteri nepravednog “bijeljinskog procesa” koji ni 25 godina od kraja agresije na BiH, iako preživjeli genocid u Srebrenici, nikada nisu sa svojih pleća zbacili breme navodne krivice za ubistvo četvorice drvosječa, Srba.

Nisu jer su pod prisilom, batinjanjem, torturom, nakon što su 10 mjeseci bili lovina u srebreničkim šumama, potpisali poturenu izjavu da su to počinili.

U skorijoj izjavi za Avaz.ba Hasić je istakao:

– Volio bih da ovo godina života što mi je ostalo proživim kao slobodan čovjek. A ne da se krijem i da sam u stalnoj pripravnosti da će me neko hapsiti, osuditi na pravdi Boga. Do sada nije bilo ni volje ni htijenja onih koji su to mogli. Hiljadu puta sam rekao, i opet ću, sutra sam spreman doći pred Sud BiH i odgovarati. Ali njima u ruke više neću živ – ogorčen je ovaj Srebreničanin.

/politicki.ba

/avaz.ba

/E.B./podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti