10.4 C
Janja
Četvrtak, 25.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Tim Uprave za vjerske poslove posjetio Medžlis IZ Zvornik

Zvornik: Tim Uprave za vjerske poslove posjetio Medžlis IZ Zvornik

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Tim Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović, direktor, Mensur-ef. Pašalić, šef Odjela za džemat i imama i dr. Enes-ef. Svraka, šef Odjela za mekteb i mlade je, prema Planu rada Rijaseta za 2020. godinu, dana 17. decembra tekuće godine realizirao radnu posjetu Medžlisu Islamske zajednice Zvornik. Posjeta je realizirana shodno Programu koji je predvidio susret i sastanak s rukovodstvom Medžlisa, sastanak sa imamima i završni dio – analiza posjete.

Prilikom sastanka sa rukovodstvom Medžlisa tim Uprave za vjerske poslove je predstavio Plan rada i obrazložio cilj posjete. Glavni imam, Haris-ef. Mustajbašić i predsjednik Mustafa-ef. Muharemović sa saradnicima su upoznali goste s radom i aktivnostima Medžlisa u vanrednim okolnostima i mogućnostima provedbe Plana rada u tekućoj godini. Posebno su istaknuli značaj timskog rada i razumijevanja koje stimulira napredak u provedbi planiranih aktivnosti, te doprinosi lakšem prevazilaženju poteškoća koje su izazvane pandemijom Covid virusa.

Medžlis Islamske zajednice Zvornik obuhvata područje grada Zvornika i općine Sapna. Na području Medžlisa Islamske zajednice Zvornik je 31 džemat. Na sastanku sa imamima nakon dobrodošlice i uvodnih riječi glavnog imama direktor Uprave za vjerske poslove je prenio selame reisu-l-uleme, dr. Husein-ef. Kavazovića i riječi podrške imamima i rukovodstvu Medžlisa.

 Prisutni imami su predstavili ličnu kartu džemata u kojima rade i vjersko-prosvjetni život u džematu, te prisutne upoznali s brojem domaćinstava u džematu, brojem članova Islamske zajednice i infrastrukturom džemata. Također, informirali su o vjerskom životu, mektebskoj pouci, radu s mladima i aktivnostima za žene, te izazovima s kojima se susreću općenito u radu i posebno u vrijeme pandemije Covid virusa.

Nakon diskusija imama članovi tima – Mensur-ef. Pašalić i dr. Enes-ef. Svraka – čestitali su imamima na otvorenosti u diskusijama, idejama i prijedlozima koje su iznijeli. Pohvalili su primijetan sklad i dobru saradnju sa rukovodstvom Medžlisa, džematskim odborima i džematlijama.  Upoznali su imame sa aktuelnim aktivnostima iz nadležnosti Odjela za džemat i imama i Odjela za mekteb i mlade. Čestitali su imamima na uspješnoj organizaciji vjersko-prosvjetnih aktivnosti u okolnostima pandemije Covid virusa i zahvalili na izgradnji i razvijanju povjerenja džematlija prema Islamskoj zajednici.

U ime Muftijstva tuzlanskog u radu sastanka je učestvovao dr. Sead-ef. Seljubac, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva koji je uputio poruku imamima istakavši da imaju dosta ideja i da ih trebaju međusobno razmjenjivati, razvijati i pokušati implementirati u svojim džematima. Također, poručio je da treba ići u susret izazovima, tražiti funkcionalna rješenja i oblike realizacije koji su primjenjivi, te da je potrebno raditi s onima koji su tu i trebaju podršku imama i Zajednice.

Na kraju sastanka direktor Uprave Ismail-ef. Smajlović je izrazio zadovoljstvo onim što je čuo tokom diskusija, čestitao učesnicima sastanka i uputio završnu poruku da nastave dobru praksu saradnje s džematlijama u poboljšanju kvalitete rada u džematu, zadrže entuzijazam u radu koji se pokazao u vanrednim okolnostima pandemije Covid virusa. Kazao je da u pogledu vjersko-prosvjetnih aktivnosti ima prostora za poboljšanje u radu s polaznicima mektebske pouke i mladima, te da je to budućnost naših džemata. Također, ukazao je na značaj i pozvao na jedinstvo Zajednice, te izgradnju svijesti i čuvanje glavnih odrednica identiteta.

Haris-ef Mustajbašić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Zvornik se zahvalio svim učesnicima i timu  Uprave za vjerske poslove na razumijevanju i podršci sa željom da se uspješna saradnja nastavi i u narednom periodu.

/MIZ Zvornik/

/E.B.

Najnovije vijesti