3.1 C
Janja
Subota, 20.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaSvi u Njemačku, on iz Njemačke (Video)

Svi u Njemačku, on iz Njemačke (Video)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prateći životnu svakodnevnicu u Podrinju, krajem decembra ekipa TV PODRINJE je posjetla šestočlanu porodicu Talović iz Janje. Povod za našu posjetu ovoj porodici, bila je priča o odluci sada već uspješnog farmera Mirze Talovića. Naime, on je odlučio da napusti siguran i dobro plaćen posao u Njemačkoj, i trajno ostane u Bosni i Hercegovini, u svojoj rodnoj Janji.

Ova priča i ne bi bila tako neobična, da se događa u nekim sedamdesetim godinama prošlog vijeka, kada je životni standard na ovim prostorima bio znatno bolji nego u tadašnjoj Njemačkoj.

Za oduku Mirze Talovića da sa suprugom i četvero djece živi u Janji,  kada veliki broj stanovništva više ne vidi perspektivu ne samo u Janji, nego u Bosni i Hercegovini uopšte, ipak treba imati hrabrosti. Mirza i njegova supruga su pokrenuli vlastiti biznis u oblasti stočarstva. Trenutno imaju četrdeset grla, za koje hranu proizvode na svojim posjedima i uz pomoć vlastite mehanizacije.

U razgovoru sa mladim farmerom Mirzom Talovićem pokušali smo saznati, da li je za tu odluku presudan uticaj imala hrabrost i velika ljubav prema domovini i bližnjima, i da li se ikada pokajao zbog te odluke. 

Priredio : Elvir Ibrišimović

Foto: Elvir Ibrišimović

Snimatelj i montažer: Senad Hadžić

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti