-0.2 C
Janja
Ponedjeljak, 30.01.2023.
NaslovnicaPodrinjeBratunacRaspisan tender za izbor ponuđača koji će ukloniti crkvu iz dvorišta Fate...

Raspisan tender za izbor ponuđača koji će ukloniti crkvu iz dvorišta Fate Orlović

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Prema informacijama koje smo dobili od sarajevskog advokata Rusmira Karkina, Republika Srpska raspisala je tender za izbor izvođača radova, vezano za uklanjanje crkve iz dvorišta nane Fate Orlović.

„Također, imam informacije da je RS izvršio isplate nastalih troškova svim osobama koje se kao podnosioci tužbe pominju u presudi Suda za ljudska prava u Strazburu.

Sada čekamo da se završi tender i izabere kompanija koja će izvršiti uklanjanje crkve sa imanja porodice Orlović“, kazao nam je advokat Karkin.

Za uklanjanje crkve iz dvorišta Fate Orlović, kako nam je kazao advokat Karkin Vlada RS namjenila je 70.000 maraka.

 

„Ja sam ove informacije dobio posredno, premda sam se još prije mjesec i po obratio Vladi RS-a s upitom dokle se došlo sa izvršenjem presude Suda u Strazburu. Nadam se da će RS uskoro provesti proceduru tendera i da će konačno izvršenje sudske odluke proteći bez ikakvih problema“, poručio je advokat Karkin.

Za informacije da je Republika Srpska započela procesudru vezanu za uklanjanje crkve iz njenog dvorišta, Fata Orlović saznala je tek jučer.

Očekuje da će ubrzo „svanuti ljepše vrijeme“ pa da će iz Srebrenika gdje se, na pažnji kćerke i zeta, nalazi tokom zimskog perioda, moći otići u Konjević Polje da svojim očima vidi „radi li se išta oko crkve“.

„Hvala mom advokatu što se brine, a dove učim i njegovom ocu koji se godinama borio da moja avlija bude samo moja. Jeste teško boriti se za pravdu, ali svakom poručujem da se borba isplati. Ne smije se odustajati od traženja pravde. I da ne zaboravim, hvala svim sudijama koji su pravedno sudili“, poručila je danas Fata.

Prema ranijim informacijama izmještanje pravoslavne crkve iz dvorišta Fate Orlović moglo bi krenuti s prvim danima proljeća.

Tekst: Almasa Hadžić – portal Politicki.ba

/E.B.

Najnovije vijesti