22.6 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeSrebrenica: Nakon polaganja zakletve bošnjački predstavnici napustili Konstitutivnu sjednicu Skupštine

Srebrenica: Nakon polaganja zakletve bošnjački predstavnici napustili Konstitutivnu sjednicu Skupštine

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U skupštinskoj Sali optšine Srebrenica danas je održana konstitutivna sjednica Skupštine opštine Srebrenica.

Na početku sjednice izabrano je radno predsjedništvo u sastavu najstariji odbornik Nikola Simić i dva najmlađa odbornika Veljko Ristić i Almir Dudić, nakon čega su izabrani odbornici položili svečanu zakletvu čime je prestao da važi mandat odbornicima, funkcionerima i službenicima iz prethodnog mandata.

Nakon polaganja zakletve bošnjački odbornici (Hamdija Fejzić, Ćamil Duraković, Zulfo Salihović, Salko Tursunović, Almir Dudić i Dželaludina Nukić) su napustili sjednicu, a razlog je, kako su naveli što nije potpisan sporazum između bošnjačkih i srpskih političkih predstavnika.

Naime u proteklim danima su vršeni pregovori između bošnjačke i srpske strane, ali sporazum nije na kraju potpisan. U ime bošnjačkih odbornika na sjednici se obratio odbornik Zulfo Salihović koji je, između ostalog, rekao sljedeće:

– Uz najbolju namjeru da se postigne sporazum kako bi skupština započela rad u interesu svih građana, nažalost predstavnici političkih stranaka nisu uspjeli dogovoriti taj koalicioni sporazum i nažalost klub Bošnjaka neće moći učestvovati u daljem radu konstitutirajuće sjednice. Želim naglasiti da meni kao ozbiljnom čovjeku i svima nama nije u interesu pravljenje problema i nesuglasica. Iz tog razloga vas molim da pokušamo u što kraćem roku naći najmanji zajednički sadržilac, postići dogovor, potpisati taj sporazum i nastaviti s radom. Pred nama je period u kojem moramo usvojiti važne dokukmente, prije svega mislim na budžet za tekuću godinu. Imajući u vidu činjenicu da veliki broj građana zavisi od budžeta, i da ne bi načelnika dovodili u nezgodnu situaciju i građane u neizvjesnost, da lobirate kod svojih predsjednika stranaka da sporazum na kraju bude postignut – rekao je Zulfo Salihović koji je pročitao prijedlog koalicionog sporazuma koji danas nije potpisan, a koji donosimo u prilogu.

Bošnjački odbornici su napustili sjednicu, a sa radom su nastavili samo srpski (14 srpskih odbornika, odbornik Momčilo Cvjetinović iz privatnih razloga nije bio prisutan na današnjoj sjednici).

Srpski odbornici su imenovali Komisiju za izbor i imenovanja u sastavu Dragan Janjić, Miroslav Grujičić, Sanja Močević i Veljko Ristić.

Imenovana je i komisija za Statut i propise (Miloš Milovanović, Bojan Josipović, Stamenko Katanić), te komisija za finansije i budžet (Dragić Glišić, Dragiša Grujičić, Nikola Simić i Milorad Stanojević).

Na današnjoj sjednici nije izabran predsjednik Skupštine opštine Srebrenica koji treba da bude iz reda bošnjačkog naroda. Stručna služba je konstatovala da političke partije nisu uputile prijedloge kandidata za predsjednika Skupštine, a odbornici su usvojili zaključak da će “predsjednik Skupštine biti imenovan kada se steknu uslovi za to”.

Nakon toga imenovan je potpredsjednik Skupštine opštine Srebrenica. Za potpredsjednika  Skupštine je imenovan dr Radomir Pavlović.

Na današnjoj sjednici dužnosti je razriješen v.d. sekratar SO Srebrenica Zekerijah Hadžić, a za novog v.d. sekretara imenovana je Ljiljana Stevanović.

Na današnjoj sjednici nisu vršena razrješenja i imenovanja načelnika odjeljenja i službi Opštinske uprave Srebrenica.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić u izjavi za medije nakon konstituirajuće sjednice je rekao:

– Sami pregovori koji su vođeni proteklih dana su pokazali da neće biti jednostavno izaći na kraj sa ovom skupštinom. Navikli smo na ovaj scenario da ukoliko nešto ne odgovara Bošnjacima oni napuštaju skupštinu iako smo mi kao srpska strana bili toliko širokogrudi da jednostavno nije moglo ispod neke linije da se ide. Bošnjaci su izgubili i prvi i drugi put izgubili načelnika, u drugom putu su bojkotovali i zahvaljujući lošoj politici njihovih predstavnika doveli su Bošnjake da nisu u pregovaračkoj poziciji da pregovaraju da nisu izbori ponovljeni. Bili bi u situaciji 11:10, a u ovoj situaciji su 15 naprema 6 odbornika. U takvoj situaciji mi smo bili spremni da učinimo sve da otkočimo blokadu opštine i posvetimo se narodu. Međutim Bošnjačka strana je tražila više od toga. Bošnjaci su osvojili 28 posto glasova i dobili devet pozicija, a srpska strana je osvojila 72 posto glasova i dobila devet pozicija. Međutim, Bošnjaci su tražili poziciju više, i nije došlo do potpisivanja sporazuma, i oni su napustili sjednicu nakon polaganja zakletve. To je i najavljeno ranije da će napustiti, da će nastaviti sa ucjenama i pritiscima kako su najavili. Ne samo ovdje opštinske vlasti, nego i Republike, Bosne i Hercegovine, međunarodne zajednice i tako dalje – rekao je Grujičić koji je dodao:

– Mi ćemo ostaviti ono što zakonski pripada Bošnjacima, ne bi li ih privolili na razgovore, međutim ako ovako nastave vjerovatno neće doći do razgovora – rekao je Grujičić.

Novoizabrani poptredsjednik Skupštine opštine Srebrenica dr Radomir Pavlović je rekao:

– Pokušali smo da napravimo dijalog sa bošnjačkom stranom. Nismo uspjeli i mi nismo mogli ići dalje zbog rokova za implementaciju izbornih rezultata. Krenuli smo u dalje aktivnosti po preporukama ministarstva lokalne uprave i samouprave – rekao je Pavlović koji je dodao da je potisivanje sporazuma „zapelo oko sekretara opštine“

– Mi smo bili spremni da tu poziciju mjenjamo za neku poziciju preduzeća. Oni to nisu prihvatili, i mi nismo mogli ići dalje ispod minimuma – rekao je Pavlović.

Nakon konstituirajuće sjednice odbornici su počeli i sa Tematskom sjednicom na kojoj su bile dvije tačke dnevnog reda:

  1. Polaganje zakletve načlenika opštine Srebrenica
  2. Prijedlog budžeta za 2021. godinu.

Nakon prve tačke, otvorena je rasprava o budžetu opštine Srebrenica za 2021. godinu, međutim sjednica je prekinuta, a nastavak zakazan za srijedu 31. marta 2021. godine sa početkom u 11 sati.

/izvor: RTV Srebrenica

/E.B.

Najnovije vijesti