16.5 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeZbog epidemiološke situacije odgođena 17. kolektivna dženaza u Vlasenici

Zbog epidemiološke situacije odgođena 17. kolektivna dženaza u Vlasenici

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Zbog pandemije koronavirusa ovogodišnja kolektivna dženaza koja je na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici trebala biti održana 24 aprila, je odgođena, saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, prenosi Anadolu Agency (AA).

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici 24. aprila trebala je biti klanjana 17. kolektivna dženaza vlaseničkim šehidima, ali zbog pandemije koronavirusa Organizacioni odbor je u dogovoru s Muftijstvom tuzlanskim donio odluku da se dženaza odgodi. Kako navode iz Medžlisa Islamske zajednice Vlasenica, vječni smiraj trebalo je pronaći sedam žrtava.

“17. kolektivna dženaza 24. aprila se odgađa do daljnjeg, zbog loše epidemiološke situacije i sve većeg broja zaraženih osoba koronavirusom, kao i zbog odluke križnog štaba o zabrani okupljanja na javnim mjestima za više od 30 osoba. O novom datumu dženaze bit ćete blagovremeno obaviješteni”, stoji u obavještenju MIZ-a Vlasenica.

Iz MIZ-a Vlasenica ranije su objavili spisak žrtava, njih sedam, među kojima i dvije žene.

Najstarija žrtva koja je trebala biti ukopana ove godine je Kada Saračević, koja je rođena 1909. godine, a ubijena 1992.godine, u 83. godini. Pored Kade, na ovoj kolektivnoj dženazi vječni smiraj trebala je pronaći još jedna žena, koja je žrtva monstruoznog zločina počinjenog na području Vlasenice, a riječ je o Seidi Ahmetović, koja je ubijena u 26. godini. Rođena je 1966. godine, a ubijena 1992. godine.

Rezultat velikosrpske agresije u Vlasenici je 2.500 ubijenih civila. Od tog broja, ubijeno je 2.227 muškaraca i 223 žene. Među njima je 288 maloljetnika, a najmlađa žrtva je Aida Ahmetović koja je imala 18 mjeseci kada je ubijena. Najstarija žrtva je Mujo Begić, koji je ubijen u 89. godini.

Zbog monstruoznih zločina počinjenih u vlaseničkom kraju pravomoćno su osuđena tek trojica zločinaca. U Haškom tribunalu osuđen je Dragan Nikolić Jenki, koji je već izdržao kaznu i u međuvremenu preminuo. Sud BiH pravomoćno je osudio Predraga Bastaha Cara i Gorana Viškovića Vjetra i oni se nalaze na izdržavanju kazne.

Krajem 2017. godine Tužilaštvo BiH je podiglo optužnicu i protiv Miće Kraljevića, aktuelnog načelnika Opštine Vlasenica, te Radenka Stanića i Gorana Garića. Suđenje je u toku.

Najnovije vijesti