23.1 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeZvornik: Plan i program obilježavanja 29. godišnjice odvođenja i ubijanja skoro 700...

Zvornik: Plan i program obilježavanja 29. godišnjice odvođenja i ubijanja skoro 700 Bošnjaka sa Bijelog Potoka

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U utorak, 1. juna 2021. godine, navršava se punih 29. godina kada su sa prostora donjeg toka sliva rijeke Sapne (od Karakaja do Šetića) agresori opkolili i zarobili 5 do 6 hiljada civila bošnjačke nacionalnosti.

Prije 29. godina u mjestu Bijeli Potok muškarce starosne dobi od 12 do 80 godina, ali i starije,  odvojili su od  porodica, potrpani na kamione i odvedeni u brojne logore u to vrijeme formirane na prostoru zvorničke regije. Mnogi su kasnije pronađeni po brojnim primarnim, sekundarnim ali i tercijalnim masovnim grobnicama. Još uvijek se traga za 439 osoba.

U znak sjećanja na nezaboravne dane kraja mjeseca maja i početka juna 1992. godine, preživjeli članovi ubijenih Bošnjaka/inja organizuju niz događaja.

Kao i ranijih godina prvi događaj odvijat će se u ponedjeljak, 31. maja, i to obilaskom stratišta Bošnjaka – Dom kulture u Pilici. Polazak kreće iz Klise i Đulića u 17h. Nakon obilaska u mjestu Klisa, na glavnoj raskrsnici, održat će se skup pod nazivom “Noći straha i neizvjesnosti”, nazvane po tome što opkoljeno stanovništvno nije znalo šta ih očekuje u danu koji dolazi – odnosno 1. juna.

Drugi događaj vezan je za sam datum 1. junu. Ove godine pada utorak. Za isti planirano je više aktivnosti:

– od 08:00h kreće kolona “Marša smrti” iz Klise prema Bijelom Potoku – ista ona kolona kojom su civili pod oružjem agresora sprovedeni od Klise do Bijelog Potoka. Upravo tu su odvojeni muškarci od žena i djece.

– U 09:00h – na Centralnom spomen obilježju koje je u izgradnji na Bijelom Potoku biće proučena HATMA dova za sve šehide ovih krajeva ali i Bosne i Hercegovine koju su proučili imami Medžlisa Zvornik,

– 09:15h polazak prema Karakaju i obilazak Tehničko srednjoškolskog centra – polaganje cvijeća na mjestu gdje je bio logor,

– Oko 10:00h iz Karakaja kreće se prema jednoj od najvećih pronađenih masovnih grobnica Crni Vrh. Na istoj će biti kratko obraćanje i polaganje cvijeća.

– U 12:00h dolazak u Memorijalni centar Gornja Kalesija gdje će započeti program koletivne dženaze, koja je planirana nakon podne namaza odnosno u 13:15h.

Ove godine biće ukopano 5 identifikovanih osoba :

  • Dautović (Alija i Nesiba) Bahrija, rođen 10. 08. 1964.
  • Dautović (Meho i Ajka) Idriz, rođen 09. 05. 1963.
  • Muratović (Ibro i Šerifa) Avdija, rođen 1911.
  • Rahmanović (Mustafa i Fazila) Derviša, rođena 20. 02. 1930.
  • Šahbegović (Ibro i Zulka) Mejruša, rođena 21. 10. 1911.

Dalji program obilježavanja možete pogledati na oficijalnom plakatu

I dalje se uveliko moraju poštovati sve epidemiološke mjere koje su na snazi.

/podrinjemedia.ba

/E.B.

Najnovije vijesti