22.6 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiPočele prijave za ovogodišnji "„Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih...

Počele prijave za ovogodišnji “„Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija“

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica bit će organizovan 17. po redu „Marš mira“, odnosno pod novim nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija“ a u toku su prijave za učešće organizovanih grupa, odnosno pojedinaca.

“Marš sjećanja” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici “Marša sjećanja” dnevno pješače oko 30 kilometara, a kolonu svake godine predvode vetarani koji su preživjeli put smrti i zločin genocida iz jula 1995. godine.

Učesnici nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

Rok za prijavu na ovogodišnji “Marš sjećanja” je 1. juli 2021. godine za organizovane grupe, a za pojedince do dana polaska. Prijave za učešće  mogu se izvršiti slanjem podataka na e-mail marsmira@gmail.com ili putem web stranice https://www.marsmira.net/bs/, kao i Facebook stranice Marša  https://www.facebook.com/mars.mira najkasnije do 1. jula 2021. godine.

Organizatori napominju  da će sve aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica biti održane u skladu sa epidemiološkim mjerama, koje budu na snazi te iz tog razloga pozivaju učesnike ovogodišnjeg “Marša sjećanja” da budu spremni na eventualne redukcije i smanjenivanje broja učesnika ukoliko to bude potrebno.

/redakcije

/E.B.

Najnovije vijesti