Počele prijave za ovogodišnji “„Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija“

860

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima „Sigurne zone UN-a“ Srebrenica bit će organizovan 17. po redu „Marš mira“, odnosno pod novim nazivom “Marš sjećanja na žrtve genocida zaštićene zone Ujedinjenih nacija“ a u toku su prijave za učešće organizovanih grupa, odnosno pojedinaca.

“Marš sjećanja” traje tri dana i učesnici pješače na stazi dugoj oko stotinu kilometara od Nezuka do Potočara. Ovom stazom u suprotnom smjeru, od Potočara do Nezuka, su se u julu 1995. godine izvlačili i probijali Bošnjaci prilikom okupacije i zauzimanja “Sigurne zone Ujedinjih nacija” Srebrenica od strane srpskih vojnih i policijskih formacija.

Učesnici “Marša sjećanja” dnevno pješače oko 30 kilometara, a kolonu svake godine predvode vetarani koji su preživjeli put smrti i zločin genocida iz jula 1995. godine.

Učesnici nakon dolaska u Potočare imaju priliku i mogućnost da 11. jula prisustvuju komemoraciji, dženazi i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u toku pješačenja.

Rok za prijavu na ovogodišnji “Marš sjećanja” je 1. juli 2021. godine za organizovane grupe, a za pojedince do dana polaska. Prijave za učešće  mogu se izvršiti slanjem podataka na e-mail marsmira@gmail.com ili putem web stranice https://www.marsmira.net/bs/, kao i Facebook stranice Marša  https://www.facebook.com/mars.mira najkasnije do 1. jula 2021. godine.

Organizatori napominju  da će sve aktivnosti Organizacionog odbora za obilježavanju 26. godišnjice genocida nad Bošnjacima “Sigurne zone UN-a“ Srebrenica biti održane u skladu sa epidemiološkim mjerama, koje budu na snazi te iz tog razloga pozivaju učesnike ovogodišnjeg “Marša sjećanja” da budu spremni na eventualne redukcije i smanjenivanje broja učesnika ukoliko to bude potrebno.

/redakcije

/E.B.