10.9 C
Janja
Srijeda, 24.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBijeljinaNadža Hajduković – Žena neustrašivi borac za ljude

Nadža Hajduković – Žena neustrašivi borac za ljude

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Nadža Hajduković je možda jedna od najhrabrijih žena koje je Janja imala i ima u novijoj historiji.

Rođena 1963 godine živi životom prosječnog mještanina Janje do rata 1992 godine, kada sa porodicom odlazi u izbjeglištvo u Njemačkoj, gdje se bori za opstanak svoje porodice, ali je to ne sprečava da misli i na druge. Sve vrijeme svog boravka pomaže najprije svoju bližnju familiju, a potom i ostale sunarodnike za koje je znala. U posljeratnom periodu, nakon neuspjelog povratka u svoje rodno mjesto, odučuje se nastaniti u Holandiji, gdje živi i radi, ali i dalje ne zaboravlja svoj rodni kraj. Njena povremena susretljivost prema ljudima u potrebi se vremenom pretvara u pravi humanitarni rad i nevjerovatnu borbu za svakog čovjeka u nevolji, bez obzira na vjeru i naciju.

Njena borba za ljude u nevolji  i za bolju društvenu zajednicu je od posebnog značaja, posebno kada se uzme u obzir da je Nadža tu borbu vodila uporedo sa borbom za bolji život svoje porodice i da je tom borbom bila primjer i podsticaj drugima, da na isti način krenu putem dobročinstva.

U proteklom periodu, a naročito u protekle dvije godine ona je dala ogroman humanitarni doprinos na području Grada Bijeljine, a posebno Janje, gdje se između ostalog zahvaljujući njoj i njenim prijateljima postiglo da više ni jedna porodica nije bez krova nad glavom.

„Ne može sve ni da mi na um padne šta sam sve uradila“- rekla nam je Nadža u jednom od razgovora tokom brojnih susreta sa njom.

Od svadbi koje je pravila i djevojačkih snova koje je ispunila, nabavke ljekova i pomagala za bolesne i nepokretne socijalno ugrožene osobe, brojnih doncija za Fond solidarnosti „Hasna“u Janji, akcije za operaciju Ivane Ramić, volonterskog rada u kuhinji „Hasna“ u okviru mjeseca ramazana, podrške akcijama UG.“Eko zelenih-Drina Janja“, obezbjeđivanja priključaka vode za tri kuće, od kojih je jedna kuća u vlasništvu komšija pravoslavne vjere, struje za kuću Salihovića u Bijeljini, pa do kupovine kuće za socijalno ugrožene porodice Mešić, Mehić i Golotić u Janji koje je aktivno pratila i promovisala TV Podrinje u svom  serijalu emisija „Srcem za Podrinje“.

Foto: Fond solidarnosti “Hasna”

Danas Nadža provodi sve više vremena u svojoj rodnoj Janji, u okruženju svojih prijatelja. Iako opterećena srčanom asmom i drugim kardiovaskularnim problemima, ona živi u sreći i zadovoljstvu zbog učinjenih poduhvata, u kojima je okupila ogroman broj poznanika i podstakla svojim i njihovim primjerom veliki broj ljudi, da krenu putem onih koji su najbolji među nama, putem dobročinstva.

Piše: Elvir Ibrišimović

Podrinjemendia.ba

Najnovije vijesti