22.6 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiNa današnji dan "škorpioni" strijeljali šest mladih Srebreničana

Na današnji dan “škorpioni” strijeljali šest mladih Srebreničana

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas se obilježava godišnjica ubistva šest Srebreničana koje su, 1995. godine u blizini Trnova, ubile srpske paravojne formacije tzv. “škorpioni” pod komandom Slobodana Medića, koji je za ovaj zločin osuđen na 20 godina zatvora.

Tog dana ubijeni su: Safet Fejzić (17), Azmir Alispahić (17), Sidik Salkić (36), Smail Ibrahimović (35), Dino Salihović (18) i Juso Delić (25).

VIDEO MOŽETE POGLEDATI OVDJE.

Članovi porodica, rodbina i prijatelji žrtava posjetit će danas stratište Godinjske Bare u Trnovu gdje su pripadnici jedinice “škorpioni” strijeljali šest mladića iz Srebrenice 1995. godine.

Šest Srebreničana je zarobila paravojna jedinica “škorpioni” 17. jula 1995. godine, i kamionom odvezla na lokaciju u Godinjskim Barama gdje su ih ubili.

Strijeljanje mladića je snimljeno kamerom, a snimak je kasnije prikazan u Haagu na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću. Posmrtni ostaci žrtava pronađeni su 1998. godine, a tijela identificirana i pokopana u Memorijalni centar Potočari.

Na internet stranici Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, prateći hronologiju počinjenih zločina nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica navodi se:

Posljednja pogubljenja

Snage bosanskih Srba detaljno pretresaju okolna područja u nastojanju da zarobe preostale muškarce i dječake koji su bježali iz Srebrenice. Među ubijenima tokom tih aktivnosti su četiri bosanska Muslimana u selu Baljkovica, dvoje kod mjesta Snagovo, njih 39 u Bišini i šestorica kod Trnova. Jedan broj njih ubijen je sa vezanim rukama, neki sa povezima oko očiju, a smrt jednog broja zarobljenika snimljena je video kamerom.

Za taj zločin 2007. godine osuđeni su komandant jedinice Slobodan Medić i Branislav Medić na po 20 godina zatvora. Pero Petrašević, koji je priznao zločin, na 13 godina, a Aleksandar Medić je osuđen na pet godina zatvora. Aleksandar Vukov oslobođen je optužbe, jer prema odluci sudskog vijeća Srbije nije bilo dokaza da je izvršio zločin s predumišljajem.

/irmct.org/radio Sarajevo/youtube/podrinjemedia.ba

/E.B.

Najnovije vijesti