9.7 C
Janja
Petak, 29.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacBratunac: U Pobuđu obilježena 16. tradicionalna ŠEHIDSKA DOVA

Bratunac: U Pobuđu obilježena 16. tradicionalna ŠEHIDSKA DOVA

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

U okviru obilježavanja 26. godišnjice genocida nad bosanskim muslimanima Bošnjacima u „zaštićenoj zoni“ UN Srebrenica, jučer je na dovištu kod džamije u Pobuđu (Omerije-Omer Buljubaša) organizovana tradicionalna, 16. po redu, Šehidska dova.

Radi se o posljednjoj manifestaciji u okviru obilježavanja godišnjice genocida, u okviru koje je u džamiji u Pobuđu upriličen prigodan vjerski program, te proučena dova za šehide, žrtve genocida. Preživjeli su na ovaj način odali počast i šehidima Pobuđa. Na spomen – ploči na džamiji ispisana su imena i prezimena 293 šehida Pobuđa, od kojih je njih preko 170 ubijeno u genocidu.

Predavanje je održao izaslanik muftije tuzlanskog dr. Mensur Husić, rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva tuzlanskog.

Prigodan program izveli su imami sa područja medžlisa Bratunac i  Vlasenica, te učenice Behram-begove medrese i polaznici mekteba u Pobuđu.

Vijeće muftija je 2016. godine Šehidsku dovu u Pobuđu uvrstilo u Program vjerskog obilježavanja genocida nad muslimanima Bošnjacima.

Bratunac.ba

/E.B.

Najnovije vijesti