2.6 C
Janja
Nedjelja, 29.01.2023.
NaslovnicaAktuelnostiI pored pretnji: Sinoć u Janji „Ubijeni prirodnom smrću“ (Osvrt)

I pored pretnji: Sinoć u Janji „Ubijeni prirodnom smrću“ (Osvrt)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Sinoć u Janji je nakon brojnih pretećih zahtjeva od strane Udruženja veterana„Garda Panteri“da se isti zabrani, došlo do premijernog prikazivanja dokumentarnog filma  „Ubijeni prirodnom smrću“.

Film poznatog autora Avde Huseinovića u produkciji PODRINJEMEDIA vlasnika Vahidina Mulamustafića je premijerno prikazan u Domu kulture u Janji uz odličnu saradnju organizatora i Policijske uprave  Bijeljine koja zaslužuje sve pohvale za profesionalno obavljanje dužnosti i korektan odnos. O interesovanju građana za premijerno prikazivanje filma, koje je upriličeno u skladu sa mjerama prevencije COVIDA, govori i činjenica da se tražilo mjesto više, i da su mnogi ostali u zoni izvan prostora predviđenog za premijeru.

 Prema onome što smo sinoć vidjeli i na osnovu pozitivnih reakcija gledalaca, ovaj film će sasvim sigurno dati svoj doprinos u razvitku boljih međuljudskih i međunacionalnih odnosa. Svojim sadržajem i efektom koji je ostavio na gledaoce, on odvaja istinu od neistine, suočava sa činjenicama o kojima se već decenijama ćuti i koje predstavljaju teret na duši svih građana Bijeljine i Janje ometajući ih da nesmetano krenu u bolju i perspektivniju budućnost. A bolja budućnost je samo ona budućnost u kojoj se poštuje i  uvažava različitost bosanskohercegovačkog društva, kao bogatstvo i neprocjenjiva vrijednost koju mnogi još uvjek ne znaju da cijene.

Film govori o stradanju Bošnjaka, ali i Albanaca, Roma i Srba. U njemu su prije svega govorile preživjele žrtve ratnih tortura, ali i porodice ubijenih u ratu, dakle film je nastao na samom izvoru (svjedočenjima onih na koje se i odnosi) i kao takav je prema naučnim standardima vjerodostojan iskaz prvog reda.

Pred samu projekciju filma shodno programu premijere  poruke građanima su uputili  Avdo Huseinović, Jusuf Trbić  i Vahidin Mulamustafić. Sadržinu njihovih poruka ćemo u narednim danima objaviti na našem portalu.

Piše : Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti