19.3 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaAktuelnostiDa li su škole pokreta Hizmet u Bosni i Hercegovini u velikim...

Da li su škole pokreta Hizmet u Bosni i Hercegovini u velikim dugovima?

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Önder Aytaç, član terorističke organizacije FETO, koji ima izrečenu kaznu zatvora u Turskoj i za kojeg se zna da je pobjegao 2014. godine, na svom Twitter profilu napisao je ispovijest o školama povezanim s FETO organizacijom, a koje su se u posljednjih pet godina promijenile dva puta. 

Aytaç, jedan od vodećih FETO novinara, je u objavi  na svom Twitter nalogu naveo sljedeće: Da li su škole pokreta Hizmet u Bosni i Hercegovini u velikim dugovima? Da li smatraju učitelje u Bosni robovima, zašto ih plaćaju premalo i ne isplaćuju otpremninu? Od kada se otvaranje restorana, turističkih firmi i sličnih poslova u Bosni smatra “hizmetom”(uslugom)?

Aytaç je, dalje, napisao: “Kažu da su Britanci kupili škole, da su američke kompanije kupile škole, ali to je druga vrsta laži koju izgovaraju u mnogim dijelovima svijeta. Svi znaju ko je kupio odnosno, ko nije kupio škole. Konzorcij Mustafa Özcan, Talip Küçük, Mustafa Yeşil ili neko sličan”

Nakon podmuklog pokušaja državnog udara FETÖ-a 15. jula 2016, obrazovne ustanove Bosna Sema, koje su prodane američkoj kompaniji “Global Education”, 2018. godine ih je preuzela britanska kompanija pod nazivom “Richmond Park Education”.

Iako su škole povezane s FETÖ-om pretrpjele ozbiljan gubitak učenika u Bosni i Hercegovini, posebno nakon pokušaja državnog udara, oni su rješenje tražili dva puta mijenjajući imena i vlasnike škola.

Iako škole koje rade u različitim gradovima, kao i u glavnom gradu BiH Sarajevu, uvijek odbijaju vezu sa FETO-om, direktor obrazovanja Richmond Parka 2018. godine, Mehmet Kolukısa, bivši je direktor škola povezanih s FETO-om u Danskoj, kao i Fatih Cingöz, koji je prethodno bio na čelu škola povezanih s FETO-om u Iraku.

S druge strane, akademik Samuel Henry, predstavnik Global Education-a sa sjedištem u SAD-u, prvi vlasnik škola, pozitivno je govorio o vođi FETO-a Fetullahu Gülenu u mnogim svojim intervjuima i posjećivao je škole ove organizacije.

 

Izvor: Balkannews.ba

Najnovije vijesti