6.5 C
Janja
Četvrtak, 18.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeBratunacMevludski dani u Bratuncu

Mevludski dani u Bratuncu

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović je povodom mevluda, u petak, 22. oktobra 2021. godine, posjetio Medžlis Islamske zajednice Bratunac.

Muftija Fazlović je u Gradskoj džamiji u Bratuncu održao hutbu, te je tom prilikom istakao lijepu mevludsku tradiciju koja je u Bosni i Hercegovini prisutna već stoljećima.

“Mevlud jača naše duše i srca, podstakne nas na lijepa, plemenita razmišljanja i dobra djela, približi nas jedne drugima. Raduje me što smo u mevludskim danima, kada izražavamo svoju radost povodom rođenja Muhammeda, s.a.v.s., zajedno u ovom gradu, džematu i lijepoj čaršiji u Bratuncu. Ovdje su, zajedno sa svojim komšijama, živjeli naši preci, živimo mi i, ako Bog da, živjet će naši evladi. Dini-islam nas uči da svako ljudsko biće ima svoju vrijednost, te mi poštujemo vjeru, kulturu i običaje drugih ljudi. Naravno, sigurni smo u sebe te ono što nama pripada čuvamo i tome djecu podučavamo“, kazao je muftija Fazlović. Istakao je da je Muhammed, s.a.v.s., poslan kao milost svim svjetovima. Poslan je da bude radosna vijest i donese ljudima dunjalučku i ahiretsku nadu, te da opomene i ukaže na ono što je ispravno i na ono što nije.

Nakon džuma-namaza, u mektebskom centru u Hranči, muftija Fazlović je održao sastanak sa svim imamima medžlisa Bratunac, Srebrenica i Vlasenica. Razgovarano je o trenutnom stanju i vjerskom životu u džematima, te njihovom razvoju i budućim planovima.

/Muftijstvo tuzlansko

/E.B.

Najnovije vijesti