25.4 C
Janja
Utorak, 16.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiJedini učenik u selu - putuje do škole preko 20 kilometara (VIDEO...

Jedini učenik u selu – putuje do škole preko 20 kilometara (VIDEO PRILOG)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Učenik šestog razreda OŠ “Ustikolina”, Eldin Guta za razliku od većine vršnjaka obrazuje se u mnogo težim okolnostima.

Jedino je dijete u selu Božanovići na 1226 metara nadmorske visine, na obroncima Jahorine. Do škole putuje više od 20 kilometara i dolazi iz porodice u kojoj nema zaposlenih.

Sve to nije smetalo Eldinu da postiže odličan uspjeh u školi. Eldin ustaje svakog jutra u pola šest, sprema se, doručkuje i kreće u školu. Sa roditeljima Zenidom i Adilom živi u skromnoj kući, iz škole ga vozi školski kombi do Fočanske Jabuke, odakle ga do kuće vozi komšija.

U Božanovićima nema interneta niti prilike da se poigra sa drugom djecom. Zato pomaže roditeljima, malo se poigra sa svojim vjernim ljubimcima a onda se prihvati školskih zadaća. Odlazak u školu biće gotovo nemoguća misija kada padne snijeg a tada je jedina šansa za praćenje nastave mali tablet koji mu je dodijeljen i 700 megabajta mobilnog interneta.

Eldin će desetog novembra obilježiti dvanaesti rođendan. I bez obzira što tu neće biti nekog velikog banketa i slavlja kao u gradu ovaj je dječak pun radosti kada iz škole dođe kući i donese peticu. Posjetu porodici Guta okončali smo uručivanjem slatkiša i knjiga. Iz Božanovića smo se vratili radosni i u nadi da će Eldinu pomoći i drugi u osiguranju boljih uvjeta za praćenje nastave kada se Jahorina zabijeli.

Eldin Guta Žiro račun:1322602017616030 NLB Banka Goražde

DETALJNIJE O OVOJ PRIČI NA POSTAVLJENOM VIDEO LINKU



/TV Podrinje/Muhamed Bajrović

Najnovije vijesti