4.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeJanjaVelika dženaza u Janji za oca i sina : Ko je bio...

Velika dženaza u Janji za oca i sina : Ko je bio Fahret Velagić ?

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Danas su na bolji svijet ispraćeni otac i sin,  naši mehrumi 55-godišnji  Fahret i 29- godišnji  Mensur Velagić. Kako saznajemo, ovi vrijedni ljudi radili su sa traktorom u polju i tom prilikom došlo je do velike nesreće. Velagići su hospitalizovani u bolnicu u Sarajevu, ali su ubrzo inficirani i korona virusom. Nažalost Velagići su u Sarajevu bitku za život izgubili za dva dana.

Mnogi od nas, pogotovo oni mlađi, koji prisustvuju ovim, ali i mnogim drugim dženazama često i ne znaju o značaju kakav je imao svaki naš merhum za našu zajednicu.

Fahret Velagić je čovjek koji je u prijeratnom periodu bio uposlenik u međugradskom saobraćajnom preduzeću, a u poslijeratnom periodu se bavio poljoprivredom. Njegov značaj za Janju i njeno stanovništvo ipak nije u navedenim dužnostima koje je obavljao i od kojih je prehranjivao svoju porodicu. Njegov značaj, bio je i ostao u njegovom aktivizmu za građane Bijeljine i Janje tokom ratne  1992-1995 godine, kao i u prvim posljeratnim godinama.

Prema riječima njegovog saborca Mustafe Mulamustafića (Balije), on će ostati upamćen kao osoba, koja je ostavila svoju porodicu u Njemačkoj i vratila se u Bosnu i Hercegovinu rizikujući svoj život, kao učesnik u konvoju spasa za naš narod. Hiljade ljudi, žena i djece u najtežim godinama po naš narod i domovinu, preživljavalo je zahvaljujući ljudima kakav je bio Fahret Velagić. On je bio taj, koji je dopremao hranu i ostale životno važne potrepštine, on se  izlažući svoj život opasnostima probijao  kroz neprijateljske teritorije i prolazio naj opasnije destinacije zahvaćene ratnim dejstvima. Bio je istaknuti borac Armije Republike Bosne i Hercegovine i predvodnik u povratku za Janju nakon rata.

Sve je to mogao izbjeći, ali nije.

Nije, jer su mu  na umu uvjek bile Janja i Bijeljina. Nesretnim slučajem Fahret je sa svojim sinom Mensurom po Božijoj volji napustio ovaj svijet. Ukopan je u haremu „Panjevi“ u svojoj rodnoj Janji.

Za sobom ostavlja suprugu Šemsu i kćerku Zarfu, a mještanima Janje u amanet, da sledeći njegov i slične primjere  više  misle jedni na druge, a posebno u ovim teškim vremenima, kada čovjek čovjeku treba i mora da bude  najpreči.

Neka je rahmet duši Fahretu i njegovom sinu Mensuru, a porodici iskreno saučešće od uposlenika medijske kuće Podrinjemedia i njene TV PODRINJE.

BAŠUM SAGOSUM.

Piše: Elvir Ibrišimović

Podrinjemedia.ba

Najnovije vijesti