9.3 C
Janja
Srijeda, 24.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiVišegrad: "Biće opet pakao i krvava Drina..." po odluci Suda Bosne i...

Višegrad: “Biće opet pakao i krvava Drina…” po odluci Suda Bosne i Hercegovine nije djelo kojim se širi mržnja

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Sud Bosne i Hercegovine je oslobodio Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića, koji su optuženi za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje na području Višegrada prije dvije godine. Oni danas nisu ni prisustvovali izricanju presude.

Oni su bili optuženi da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u ovom gradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim djelima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i vjersku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su učestvovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret.

Lečić se teretio da je prilikom okupljanja na trgu započeo pjevanje pjesme uz gusle, kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta.

Sud BiH je danas ukazao Tužilaštvu BiH na to da nisu uspjeli dokazati navode iz optužnice.

Predsjednica Udruženja “Žena-žrtva rata” Bakira Hasečić prokomentarisala je odluku Suda Bosne i Hercegovine

-“Vjerujte mi, kada sam ušla u salu i vidjela da ih nema unutra, shvatila sam da cure informacije ispod krova pravosuđa BiH i da su znali prije kakva će biti presuda i zato nisu došli. Šokirana sam današnjom presudom, što je još jedan dokaz da je pravosuđe pod pritiskom politike”, rekla je. 

Hasečić je istakla da ne zna kako se ovo moglo dogoditi s obzirom na ono što se dešavalo u Višegradu.

“Gledati godinama da neko dolazi s kokardama i uniformama iz 1992. godine i zastavama, s guslama i šalje poruke da će ponovo teći krvava Drina, a znamo šta se dogodilo u Višegradu… Da li je trebalo opet da počnu klati, silovati, ubijati, etnički čistiti, ne znam šta je trebalo da se desi da je ono poruka govora mržnje drugima, u ovom slučaju i Hrvatima i Bošnjacima?”, zapitala je.

Za kraj je ponovila kako je oslobađajuća presuda katastrofalna i kako se nada da će je Apelaciono vijeće ispraviti.

/Klix.ba

/E.B.

Najnovije vijesti