11.5 C
Janja
Utorak, 03.10.2023.
NaslovnicaAktuelnostiObilježena godišnjica formiranja Prve muslimanske podrinjske brdske brigade (FOTO)

Obilježena godišnjica formiranja Prve muslimanske podrinjske brdske brigade (FOTO)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Riječ je o brigadi kroz koju je prošlo više od 4.600 boraca, uglavnom prognanika iz Podrinja. Iako je važila za jednu od materijalno najsiromašnijih brigada Drugog korpusa, ostat će upamćena po hrabrosti njenih boraca, od kojih je njih osam odlikovano najvećim vojničkim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”, dok su dvojica nosioci priznanja “Srebreni štit”.

Obilježavanje godišnjice brigade započelo je u jutarnjim satima u mjestu Jezernica, mjestu pogibije heroja Bećira Mekanića i njegovih saboraca.

Obilježavanje godišnjice osnivanja brigade bila je prilika da se preživjeli učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća, sjete svojih 98 poginulih saboraca, među kojima je i njihov komandant Bećir Mekanić.

U čast obilježavanja godišnjice formiranja Prve muslimanske podrinjske brdske brigade u Kladnju je upriličena i svečana akademija.

Današnjem obilježavanju prisustvovao je i potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić, koji je u svom obraćanju prisutnima istakao da trebaju biti ponosni na svoju časnu borbu, jer vojno i političko rukovodstvo Armije Republike Bosne i Hercegovine nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat, zločine protiv čovječnosti i genocid.

 

Najnovije vijesti