22.8 C
Janja
Subota, 23.09.2023.
NaslovnicaAktuelnostiMuslim Aid Association donira 240 plastenika za poljoprivredne proizvođače u BiH

Muslim Aid Association donira 240 plastenika za poljoprivredne proizvođače u BiH

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Muslim Aid Association će u saradnji s donatorima i partnerskim općinama u 2022. godini kroz programe sufinansiranja donirati 240 plastenika s dodatnom opremom i sadnicama za poljoprivredne proizvođače širom Bosne i Hercegovine.

Edina Šehić-Saliji, direktorica Muslim Aid Association, istakla je da je svrha projekta osnažiti najranjivije kategorije stanovništva ali i proizvođače koji svoju proizvodnju žele proširiti kroz dodjelu start-up paketa i transferom znanja i vještina u oblasti plasteničke proizvodnje.

– Korisnici koji će biti izabrani putem Javnog poziva će dobiti uz sufinansiranje plastenik od 100m2 sa sistemom za navodnjavanje, mulch folijom i sadnicama, kako bi se potaknula njihova održivost i intenzivirala plastenička proizvodnja – pojasnila je Šehić-Saliji, saopćeno je iz Muslim Aid Association.

Projekat plasteničke proizvodnje u Općini Breza realizuje se po treći put, a načelnik Vedad Jusić je kazao da će hrana u budućnosti vjerovatno biti jedan od najskupljih resursa.

– Sigurno ćemo se polahko početi vraćati domaćoj proizvodnji na našim njivama, avlijama i iz tog razloga je ovakav projekat uvijek dobrodošao. Na ovaj način ćemo našim građanima obezbjediti egzistenciju, ali i pružiti šansu mladim ljudima – istakao je Jusić.

Projekat plasteničke proizvodnje se realizuje u posljednjih sedam godina i do sada je realiziran u preko 70 općina u BiH. Start-up pakete je dobilo preko 2.300 korisnika, a svoja znanja i vještine o plasteničkoj proizvodnji su dodatno usavršili kroz tematske edukacije. Jedan od proizvođača koji je učestvovao u projektu je i Kenan Sinanović iz Žepča.

– Po struci sam inženjer poljoprivrede i ovaj plastenik je za mene idealna prilika da svoje znanje apliciram u praksi. Projekat je idealna prilika da nama mladim porodicama omogući da imamo neke prihode od poljoprivredne proizvodnje – rekao je Sinanović.

Projekat “Ekonomsko osnaživanje socijalno ugroženih osoba i mladih osoba kroz proizvodnju povrća u plasteniku” realizuje se u sklopu Muslim Aidovog programa socio-ekonomskog osnaživanja, a bit će realiziran u općinama – Novi Grad, Kozarska Dubica, Zavidovići, Ključ, Gornji Vakuf-Uskoplje, Šipovo, Čelinac, Vitez, Breza, Vogošća, Teslić, Novi Travnik i Tuzla.

Javni pozivi će biti objavljeni na web stranici Muslim Aid Association i na stranicama jedinica lokalne samouprave blagovremeno, navodi se u saopćenju.

Izvor: e-mail Muslim Aid

Najnovije vijesti