10.9 C
Janja
Utorak, 23.04.2024.
NaslovnicaAktuelnostiSuđenje za ratne zločine u Vlasenici: Optuženi Bastah pocijepao završnu riječ...

Suđenje za ratne zločine u Vlasenici: Optuženi Bastah pocijepao završnu riječ i distancirao se od svega što je rekao

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Predrag Bastah, optužen za zločine počinjene u Vlasenici, distancirao se od svog svjedočenja i tvrdnji koje je tokom suđenja iznosio u vezi s ratnim dešavanjima.

Bastah je na kraju postupka, nakon petominutnog obraćanja, pocijepao pripremljenu završnu riječ, tvrdeći da je izmanipulisan, da mu je nuđena obnova postupka i bezbjednost porodice. Iznio je kritike na rad svog advokata Izeta Baždarevića i tužioca Seida Marušića.

“Sve što sam izrekao tražili su Marušić i Baždarević”, kazao je Bastah, koji je u svoju korist svjedočio 1. februara.

On je naveo da su protiv njega svjedočili lažni svjedoci. Ženska osoba iz publike na kraju kratkog obraćanja optuženog aplaudirala je uz riječi: “Bravo, tata! Nek si im rekao!” Vijeće ju je udaljilo iz sudnice.

Bastah je optužen za učešće u ubistvima 37 civila bošnjačke nacionalnosti na lokalitetu Mračni dol. Optužnica ga tereti da je počinio zločin protiv čovječnosti u svojstvu pripadnika rezervne policije, sa dva pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS).

Optuženi je tokom suđenja više puta govorio o ovom zločinu, ne negirajući da je bio na mjestu događaja, ali tvrdeći da je bio natjeran. U kontekstu ovog, kao i drugih dešavanja u Vlasenici, spominjao je brojna imena, uključujući i tadašnje funkcionere i pripadnike policije.

Sudsko vijeće je za 22. mart zakazalo izricanje presude.

/detektor

/E.B.

Najnovije vijesti