19.3 C
Janja
Četvrtak, 28.03.2024.
NaslovnicaPodrinjeMilićiPantić i ostali: Oslobađajuća presuda za zločine u Zaklopači kod Milića

Pantić i ostali: Oslobađajuća presuda za zločine u Zaklopači kod Milića

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Sud Bosne i Hercegovine izrekao je prvostepenu presudu kojom su Radomir Pantić i još četvorica optuženih oslobođeni optužbi za ubistva najmanje 57 bošnjačkih civila u selu Zaklopača (opština Milići).

Sudsko vijeće je zaključilo da nije van razumne sumnje dokazano da su Radomir Pantić, Nenad Vukotić, Branko Jolović, Milomir Milošević i Nikola Lošić 16. maja 1992. godine počinili ubistva civila u Zaklopači.

Predsjedavajuća Vijeća Mira Smajlović je napomenula da je tokom suđenja saslušan veliki broj svjedoka Tužilaštva i Odbrane, te izvedeno mnogo materijalnih dokaza, ali da se na osnovu njih nije mogla utvrditi krivica.

“Niko od neposrednih očevidaca nije bio konzistentan u svojim izjavama kad su u pitanju izvršioci ovog strašnog zločina, koji ni Odbrane nisu sporile”, kazala je Smajlović.

Ona je dodala da je bio veliki broj kontradiktornih izjava, na osnovu kojih su svoje iskaze “sklopili” i drugih svjedoci.

Pantić je optužen u svojstvu komandira Stanice javne bezbjednosti (SJB) Milići, Milošević kao aktivni policajac, dok su drugi optuženi bili pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Vijeće je ocijenilo da nema dokaza da je Pantić organizovao kolonu vozila te, zajedno s ostalim optuženim i drugima, krenuo iz Milića u Zaklopaču vozeći se u službenom vozilu, a Milošević u automobilu na kojem je bilo ispisano “koljači – pokolj”.

Prema prvostepenoj presudi, nije dokazano da su optuženi s drugim pripadnicima policije i vojske započeli napad i učestvovali u ubistvima najmanje 57 bošnjačkih civila, među kojima i 11 djece.
Vijeće je ocijenilo da svjedoci Z-6 i drugi, koji su teretili Pantića, uopšte nisu sigurni u njegov identitet. Smajlović se osvrnula i na svjedočenje Senada Selimovića, koji je na suđenju govorio o učešću Vukotića i Jolovića u ubistvu Muradifa Hreljića.

“Od pet izjava ovog svjedoka nijedna se ne podudara u pogledu osoba koje su ubile Muradifa Hreljića i, osim toga, on uopšte ne poznaje Branka Jolovića”, rekla je sudija, dodavši da se Vijeće izlaskom na lice mjesta uvjerilo da je nemoguće da je svjedok vidio dešavanja pred kućom Hreljića sa mjesta na kojem kaže da se nalazio.

Navode Tužilaštva da je Milošević uzeo ključeve od auta od Alije Hamidovića, koji je potom ubijen, Vijeće je takođe ocijenilo nedokazanim. Ukazano je na različite iskaze koje je davala svjedokinja Z-10.

“Na pitanje kako je došlo do razlika, svjedokinja kaže: ‘Mi smo to bezveze kontale ko može da bude, a nismo sigurne da je to on’”, istakla je Smajlović.

Podsjetila je i na svjedokinju koja je na suđenju rekla da žali zbog ranijih izjava i da je htjela da ih koriguje, te da misli da joj je sin doživio nesreću zbog toga. Smajlović je ukazala i na svjedočenje Mehmeda Kule, prijeratnog policajca, koji je sam vodio istragu o ubistvima i sačinio spisak umiješanih u zločin, ali je na suđenju rekao: “To nisu ovi ljudi.”

Izricanju presude od petorice optuženih prisustvovao je samo Jolović, dok se ostala četvorica nisu pojavila.

Suđenje Pantiću i drugima počelo je u maju 2017. godine. S njima su bili optuženi Blagoje Vojvodić i Čedo Bogičević, ali je u odnosu na njih prije početka suđenja razdvojen postupak jer su nedostupni.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe.

/detektor.ba

Najnovije vijesti