5.9 C
Janja
Četvrtak, 01.12.2022.
NaslovnicaAktuelnostiSjećanje na pukovnika Senahida Hadžića - DOKTORA (1969-2009.)

Sjećanje na pukovnika Senahida Hadžića – DOKTORA (1969-2009.)

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Senahid (Ismeta) Hadžić rođen je 27. jula 1969. u Kula Gradu iznad Zvornika, gdje je završio osnovnu i srednju medicinsku školu, a Fakultet političkih nauka u Sarajevu.
U Teritorijalnu odbranu BiH uključio se 8. aprila 1992. kao vojnik, a potom je bio na više vojnih dužnosti od vojnika diverzanta, komandira voda, čete itd.
Učestvovao je u svim borbenim djelovanjima u zoni odgovornosti 2. korpusa. Posebno se istakao u pomoći borcima i narodu Srebrenice od 1993. do 1995.
Pored učešća u najtežim akcijama na ratištima, bit će upamćen i kao jedan od rijetkih komandanata koji je s grupom boraca iz Zvornika četiri puta ulazio u opkoljenu Srebrenicu noseći tamošnjim borcima potrebna sredstva veze, hranu…
Kao komandant 242. motorizovane zvorničke brigade, pukovnik Hadžić je vodio i operacije prilikom proboja Srebreničana u julu 1995. godine. Preživio je pet ranjavanja. U njegovih 40 godina stala je rijetko bogata biografija. Kraj rata dočekao na dužnosti komandanta 9. muslimanske brigade.
Kao pripadnik Drugog korpusa Armije BiH, Hadžić je prošao sve faze obuke u jedinicama NATO-a, a dobro poznavanje engleskog i njemačkog jezika doprinijelo je da kao član prvog bh. tima učestvuje u mirovnoj misiji UN-a u Eritreji. Pored brojnih priznanja dobitnik je i Medalje UN-a. Bio je i član aktuelnog saziva Sabora Islamske zajednice BiH. Dobio je više pohvala i nagrada različitih nivoa i najveće ratno priznanje “Zlatni ljiljan”, koje mu je uručeno 15. aprila 1996. Umro je u svojoj 40-oj godini, nakon kratke i teške bolesti, 25.marta 2009.godine.
Mezar mu se nalazi u gradskom mezarju na rodnom Kula Gradu kod Kaimijinog turbeta.
 

Najnovije vijesti