8.1 C
Janja
Utorak, 16.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeNe prestaju policijska saslušanja Bošnjaka iz Podrinja

Ne prestaju policijska saslušanja Bošnjaka iz Podrinja

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Piše Almasa Hadžić /Politicki.ba

“Rekao sam inspektoru da je najbolje da me policija u Zvorniku stavi na platni spisak jer ionako ne izlazim iz policije. 

Kako računam, od početka godine do danas, ovo je peti put da sam na saslušanju zbog navodnih ratnih zločina nad Srbima, a koji se stavljaju na teret pripadnicima Armije RBiH”, kazao je za Politicki.ba  Muharem Sinanović Šiško iz Jošanice kod Zvornika, nakon današnjeg saslušanja u MUP-u u Zvorniku. 

Saslušanje Sinanovića obavljeno je po zahtjevu Okružnog javnog tužilaštva Bijeljina, koje godinama proganja pripadnike Armije RBiH, pripisujući im nepostojeće ratne zločine i to počinjene na teritoriji koju je apsolutno kontrolisala srpska vojska i policija

“Pita me danas inspektor za nekakav zločin nad Srbima, počinjen u zoni Rogosije, blizu Vlasenice.

Pitam kakav zločin nad Srbima na Rogosiji, kad znam da je 1992. godine sa te Rogosije srpska vojska ispalila tenkovski projektil koji  je srušio džamiju u Rovašima na području Cerske i u džamiji ubio 15 Bošnjaka.  

Naravno, za taj zločin nikad niko nije saslušan niti optužen. 

Pita me, isto tako, o nekakvom zločinu nad srpskim civilima počinjenom u Glumini kod Zvornika, a koga su, tobože, počinili borci ARBiH dok su se tokom agresije iz Podrinja pokušali probiti prema slobodnoj teritoriji.

I to u vrijeme kad je sve što nije uspjelo pobjeći srpskoj vojsci i srbijanskim dobrovoljcima, a nosilo je bošnjačko ime, već bilo ubijeno, zakopano u masovne grobnice, otjerano u logore. 

Ne bojim se ja tih poziva niti saslušanja na koja me poziva policija, ali, što je  dosta – dosta je”, navodi Sinanović. 

Naš sagovornik ističe da stalni pozivi na saslušanje Bošnjaka koji su se vratili u Podrinje, unose nepovjerenje u entitetske institucije, ali i razumljive strahove od “pakovanja” optužnica pojedinim ljudima od strane pravosuđa Rs. 

Sinanović ne optužuje inspektore koji ga saslušavaju.

Naprotiv!

Kaže da svaki put imaju korektan odnos i da su ga danas, čak,  saslušali i po pozivu koju mu je tek trebao stići. 

“Ispade da su mi ljudi izašli u susret da ne dolazim ponovo u Zvornik i ne trošim gorivo. A i ramazan je, nije lako stalno hodati”, kaže kroz smijeh na kraju današnjeg razgovora Muharem Sinanović.

Politicki.ba saznaje da su inspektori iz Zvornika, danas u Kalesiji   saslušavali trojicu bivših pripadnika Armije RBiH koji žive na području Federacije BiH. 

Kako stoji u pozivu jednog od njih, pozvani su “u svojstvu svjedoka u predmetu ratni zločin protiv civilnog stanovništva”.

/politicki.ba/

/E.B.

Najnovije vijesti