4.8 C
Janja
Petak, 19.04.2024.
NaslovnicaPodrinjeMilićiU Zaklopači obilježena 30. godišnjica od stravičnog zločina nad Bošnjacima

U Zaklopači obilježena 30. godišnjica od stravičnog zločina nad Bošnjacima

PAYPAL donacija

Poštovani,

Vašom donacijom pomažete i unapređujete rad TV Podrinje.

Hvala Vam.

Život u Zaklopači, mjestu kod Milića, stao je tog 16. maja 1992. godine. Oni koji nisu tada ubijeni, raseljeni su i danas žive u više evropskih i američkih država. Za samo pola sata zvjerski su ubijeni ljudi, žene, djeca, starci, njih 59.

Jučer 15. maja je uz prisustvo velikog broja vjernika obilježena 30. godišnjica od stradanja mještana Zaklopače.
Vjerski dio programa predvodio je glavni imam MIZ Vlasenica Nurdin efendija Grahić dok je se prisutnima ispred Muftijstva Tuzlanskog obratio doktor Sead efendija Seljubac.
 

FOTO/Facebook Zaklopača

Najmlađa žrtva Naida Hodžić imala je četiri godine, a najstarija Fatima Berbić 62 godine. Tijela žrtava su pronađena u dobro skrivenoj sekundarnoj grobnici koja je 2004. godine locirana uz velike napore. Grobnica je po priči preživjelih mještana nekoliko puta premještana. Na jednom mjestu je bila čak obilježena i kao srpsko groblje sa krstovima iznad glava.

Rijetki su stanovnici Zaklopače koji su preživjeli 16. maj 1992., kada je ubijeno 59 bošnjačkih civila, od kojih je 12 djece.

Samo iz porodice Hodžić zločinci su ubili 26 članova. Između ostalih, ubijeni su: Ibro Hodžić (67) i njegovih petorica sinova Bećir (44), Huso (41), Haso (39), Hamdija (32) i Safet (29), zatim Šaban Avdić (61) i njegovi sinovi Mustafa (33) i Salim (28), te trojica braće Hamidović: Alija (40), Asim (26) i Hašim (34). Ubijena je majka Hata Hodžić (36) zajedno sa sedmogodišnjim sinom Salihom

Razorene su porodice: Berbić, Dugalić, Hreljić, Ibišević, Mahmutović, Salihović i Selimović.

U krvavom pohodu na Zaklopaču prekinuto je 12 djetinjstava. Ubijena djeca su: Admir (Fadil) Hodžić (7), Naida (Fadil) Hodžić (4), Admira (Rifet) Hodžić (8), Anesa (Ramiz) Hodžić (8), Asim (Ramiz) Hodžić (6), Mersudin (Huso) Hodžić (15), Sadmir (Behadil) Hodžić (11), Sedin (Behadil) Hodžić (16), Salih (Hasan) Hodžić (9), Edin (Osman) Salihović (13), Edina (Osman) Salihović (9), Nedžad (Salko) Salihović (13).

Inače, za ovaj zločin Sud BiH je prvostepenom presudom oslobodio osumnjičene Radomira Pantića, Nenada Vukotića, Branka Jolovića, Milomira Miloševića i Nikolu Lošića.

Suđenje Pantiću i drugima počelo je u maju 2017. godine. S njima su bili optuženi Blagoje Vojvodić i Čedo Bogičević, ali je u odnosu na njih prije početka suđenja razdvojen postupak jer su nedostupni.

Najnovije vijesti